Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Posmrtni ostaci njemačkih vojnika?

U dvorištu crkve u Lovasu nađene zakopane ljudske kosti

Pronađene kosti u crkvi u Lovasu
Foto: Branimir Bradarić
Mještani Lovasa kažu kako se najvjerojatnije radi o stradalim vojnicima na samome kraju Drugog svjetskoga rata

Prilikom obavljanja zemljanih radova u dvorištu crkve sv. Mihaela Arkanđela u Lovasu, nedaleko od Vukovara, radnici su naišli na zakopane ljudske kosti. Slučaj je odmah prijavljen policiji, koji su izašli na teren, kao i Ministarstvu branitelja Vlade RH.

- Kosti su pronađene na dubini od 40-ak centimetara. Rečeno nam je da se radi o posmrtnim ostacima njemačkih vojnika stradalih na ovom području tijekom Drugoga svjetskoga rata - rekao je lovaški župnik Željko Grigić.

Dodaje kako su kosti pronađene još sredinom studenoga od kada nemaju nikakvih povratnih informacija iz Ministarstva branitelja. Naime, nitko nije došao ekshumirati posmrtne ostatke, a i radovi su sve vrijeme zaustavljeni.

- Red je da se te kosti ekshumiraju i pokopaju dostojanstveno. Ipak se radi o ljudima. Međutim, čudno mi je što sve to toliko traje - ističe Grigić.

Ne zna se kad će biti ekshumacija

Govoreći na temu pronalaska kostiju njemačkih vojnika mještani Lovasa kažu kako se najvjerojatnije radi o stradalim vojnicima na samome kraju 2. Svjetskoga rata. Prema njihovim riječima, upravo na tim područjima vođene su žestoke borbe prilikom probijanja Srijemskog fronta.

Iz Ministarstva branitelja su nam odgovorili kako su upoznati s pronalaskom ljudskih kostiju u dvorištu crkve te da je 11. prosinca prošle godine podnesen zahtjev za izdavanje suglasnosti o ekshumaciji i premještanju posmrtnih ostataka ako se oni pronađu. Navode i kako su 20. prosinca izdali suglasnost Njemačkom savezu za skrb o vojnim grobljima za provođenje radnje premještanja posmrtnih ostataka njemačkih vojnika i pohranu istih na njemačko vojno groblje Mirogoj u Zagrebu.

Pojašnjavaju i kako se cijeli postupak ekshumacije i premještanja pronađenih posmrtnih ostataka njemačkih vojnika odvija sukladno Međudržavnom ugovoru između RH i SR Njemačke o njemačkim ratnim grobnicama na području Hrvatske prema kojemu se sve aktivnosti provode o trošku Njemačke.

- Tijekom cijeloga postupka ministarstvo vrši nadzor na postupkom ekshumacija i premještanja posmrtnih ostataka. U ovome trenutku ne raspolažemo informacijom o vremenskom terminu početka provođenja iste - stoji u odgovoru ministarstva.