Izbornik
Naslovnica Vijesti
Ukupno ih je 165

U izbornoj godini u četiri mjeseca osnovano čak 17 političkih stranaka

kolaž izbori
Foto: PIXSELL
Trenutačno je u registar Ministarstva uprave upisano čak 165 političkih stranaka, a službeno su se registrirali i Bajs, Švaljek, Baldasar i Koren

Politička scena samo je u travnju postala bogatija za čak pet novih stranaka. Do kraja mjeseca ima još nekoliko dana pa bi taj broj mogao biti i veći. Od početka ove izborne godine u registar političkih stranaka upisano je čak 17 novih stranaka.

– Počeli smo kao nezavisna kandidacijska lista birača nastala kao revolt protiv tadašnjeg HDZ-ova načelnika koji je igrao tenis u vrtiću, a djeca su boravila u hodniku. Okupila se grupa nezadovoljnih roditelja i drugih mještana, kandidirali smo se na prošlim izborima, dobili dva vijećnika i srušili ga. Došao je novi, SDP-ovac, ali ni taj ne radi kako treba i sada idemo ponovno na izbore, ovaj put kao stranka – objašnjava nam predsjednik i kandidat za načelnika Kloštar Ivanića Mislav Lukša.

On i simpatizeri osnovali su stranku Nezavisna lista boljih, a pri registraciji svojim im je iskustvom pomogla Nezavisna lista mladih iz Vrgorca.

– Imamo oko 200 članova, a u anketama stojimo bolje od svih. Stranku smo osnovali da bismo dobili pravo na mjesta u biračkim odborima, što kao lista građana nemamo – tumači nam Lukša i dodaje: – Načelnik ima gotovo 13.000 kuna neto plaću, a općina sa 6000 stanovnika se ne razvija!

Među novim strankama je i Nada, registrirana u Zagrebu, a osnovali su ju Ivan Volarić, Boris Županić, Igor Cipar, Vedran Bubalo i Nikola Glavaš. Stranku Nova ljevica predvodi povjesničar Dragan Markovina, a Splitsku stranku bivši gradonačelnik Ivo Baldasar. U ožujku je registrirana stranka Zagreb je naš!, u kojoj su koordinatori Neda Raukar-Gamulin i Tomislav Tomašević.

Nezavisne liste

U Koprivnici je registrirana Mreža nezavisnih lista na čelu s aktualnim županom Darkom Korenom, bivšim članom HSS-a koji se sukobio s predsjednikom stranke Krešom Beljakom. Razjedinjeni “seljaci” dobili su još jednu stranku, Autohtonu – Hrvatsku seljačku stranku 1904, kojoj je predsjednik Stjepan Lojna.

U Zagrebu je osnovana Zelena lista na čelu s Nenadom Matićem, Bukovac, a nova je i Generacija obnove koju vodi Frano Čirko.

Kao stranka registrirana je i Nezavisna lista Sandre Švaljek, a u registru je odnedavno i bjelovarska Nezavisna lista Damira Bajsa, aktualnog bjelovarsko-bilogorskog župana koji je bio izbačen iz HSS-a. U politički život u Osijeku uključila se stranka Biraj bolje na čelu s Kristijanom Šimičićem.

U Dubrovniku je osnovana Dubrovačka bošnjačka stranka koju vodi Sado Bečić Fetah, a prije nekoliko dana u registar je upisana i Nezavisna lista mladih za Imotski i Imotsku krajinu. Predsjednik joj je Mate Gudelj.

Od 1990. u Hrvatskoj je registrirano 306 stranaka, no 146 ih je izbrisano. Na dan 24. travnja u registru koje vodi Ministarstvo uprave upisano ih je 165.