Izbornik
Naslovnica Vijesti
Za planinare i HGSS-ovce

U Kninu predstavljen Turističko-planinarski zemljovid Dinare

Zemljovid Dinara
1/6
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Karte Dinare izradio je Joža Habijan, a vjerodostojnim tematskim zemljovidima i vodičima HGSS djeluje na sprečavanju nesreća, povećavanju sigurnosti kretanja i boravka u prirodi

Turističko-planinarski zemljovid Dinare predstavili su u ponedjeljak u gradskoj vijećnici u Kninu kartograf Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Dalibor Bijelić, voditelj projekta Darko Gavrić i proslavljeni hrvatski alpinist Stipe Božić.

Riječ je o 42. kartografskom izdanju HGSS-a koje će planinarima omogućiti sigurniji i atraktivniji pristup najvišem vrhu Hrvatske, a projekt je realiziran u suradnji HGSS-a Split, Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije te županijskom Turističkom zajednicom.

Autore projekta pozdravio je Nikola Blažević, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Knina, grada čije se šire područje može pohvaliti velikim brojem zaštićenih područja.

Karte Dinare izradio je Joža Habijan, a vjerodostojnim tematskim zemljovidima i vodičima HGSS djeluje na sprečavanju nesreća, povećavanju sigurnosti kretanja i boravka u prirodi. Također, promovira prirodne, kulturne i športsko-rekreativne vrijednosti ruralnog područja Hrvatske.

Zemljovid za planinare, ali i članove HGSS-a 

Turističko- planinarski zemljovid Dinare namijenjen je domaćim i stranim planinarima i turistima zainteresiranim za boravak u prirodi, a koristit će i članovima HGSS-a u spasilačkim akcijama. Donosi detaljan pregled cesta, planinarskih puteva, pješačkih i biciklističkih staza koje su prikazane i opisno, s podacima o težini uspona, visinskim razlikama, vremenu potrebnom za svladavanje i korisnim savjetima te su ilustrirane atraktivnim fotografijama, rečeno je na predstavljanju.

Ravnateljica JU Priroda Šibensko- kninske županije Anita Babačić Ajduk predstavila je značaj zaštićenih područja i lokaliteta ekološke mreže Natura 2000, te istaknula ulogu javne ustanove u njihovu očuvanju i održivom korištenju.

- Značajni krajobrazi Krčić i gornji tok Krke, spomenici prirode Cetina-Vrela i Stara Straža i čak 13 zaštićenih područja ekološke mreže Natura 2000 neprocjenjivo su bogatstvo, koje zajedno sa širim područjem planine Dinare predstavljaju izniman potencijal koji treba zaštititi, a zatim i valorizirati kroz aktivnosti održivog korištenja - kazala je Babačić Ajduk.

Direktorica Turističke zajednice Šibensko- kninske županije Željana Šikić istaknula je ulogu aktivnog turizma u razvoju dalmatinskog zaleđa, kao i značaj ovakvih kartografskih izdanja u približavanju turističke ponude tržištu.

- Zaštićene, valorizirane i adekvatno prezentirane prirodne vrijednosti predstavljaju gospodarski potencijal i generator ravnomjernog turističkog i ekonomskog razvoja svih dijelova Šibensko- kninske županije - kazala je Šikić.

Planina Dinara područje je izuzetnih geoloških vrijednosti, raznovrsne flore i faune i brojnih endemskih i zaštićenih vrsta. To je prostor velikog bogatstva vode gdje izviru dvije najveće krške rijeke, Krka i Cetina. Planinarima je Dinara posebno atraktivna jer je njezin vrh Sinjal, sa svojih 1831 metar, ujedno i najviši vrh Hrvatske. Zbog svega navedenog, Javna ustanova Priroda podržava projekt proglašenja područja Dinare parkom prirode.