Izbornik
Naslovnica Vijesti
uzlazni trend

U kolovozu 27 milijuna noćenja, najviše u Istri i Rovinju

Istra turisti
Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Ilustracija
Osim u Rovinju, strani su turisti najradije još noćili u Medulinu, Poreču, Dubrovniku, Umagu, Puli i Lošinju

U Hrvatskoj je u kolovozu ostvareno 27 milijuna turističkih noćenja ili 5,4 posto više nego istom lanjskom mjesecu, a najviše noćenja zabilježeno je u Istri i Rovinju, osam, odnosno 1,1 milijun, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o podacima za komercijalne smještajne objekte, u koje je u kolovozu došlo 4,2 milijuna ili 6,1 posto više turista nego u kolovozu prošle godine, od čega je dolazaka domaćih turista bilo 252,2 tisuće ili 1,2 posto manje, a stranih turista 4 milijuna ili 6,6 posto više.

Domaći su u kolovozu ipak ostvarili mali pomak u noćenjima, od 0,3 posto, s 1,5 milijuna noćenja dok su strani turisti s 25,3 milijuna noćenja u kolovozu u plusu od 6 posto u odnosu na lanjski kolovoz.

Najviše noćenja među stranim turistima u kolovozu su ostvarili Nijemci, 26 posto, potom Talijani, 10 posto, te Poljaci, Slovenci i Austrijanci, po 8 posto, a onda Česi, 6 posto, Nizozemci 5 posto, Mađari i Slovaci po 4 posto.

Po vrstama smještajnih objekata najviše noćenja u kolovozu, 56 posto ili 15 milijuna bilo je u kućanstvima, što je 8,7 posto više nego u lanjskom kolovozu, dok su na drugom mjestu kampovi s gotovo 6,4 milijuna noćenja ili 3 posto više, a treći hoteli sa 3,7 milijuna noćenja ili 1,1 posto više.

Turistima je na raspolaganju u kolovozu bilo 390 tisuća smještajnih jedinica s ukupno milijun kreveta, od čega je u hotelima bilo tek 164 tisuće u oko 80 tisuća smještajnih jedinica, čija je prosječna popunjenost bila 86 posto.

Među regijama i destinacijama u kolovozu, prvu Istru i Rovinj, gdje je ujedno bilo i najviše stranih noćenja, slijede Crikvenica, gdje je bilo najviše domaćih noćenja, a potom u Vodicama, Lošinju, Biogradu n/m, Zadru, Šibeniku i Viru.

Osim u Rovinju, strani su turisti najradije još noćili u Medulinu, Poreču, Dubrovniku, Umagu, Puli i Lošinju.

U prvih osam mjeseci 12 posto više noćenja

U komercijalnim smještajnim objektima u prvih osam mjeseci ove godine boravilo je 14 milijuna turista, koji su ostvarili 72 milijuna noćenja, što su porasti od 14 i 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Stranih turista došlo je u Hrvatsku 13 milijuna ili 15 posto više, dok su sa gotovo 68 milijuna noćenja pozitivni za 12 posto u odnosu na prošlogodišnjih osam mjeseci, dok je domaćih turista bilo 7 posto više, a njihovih noćenja 4 posto više.

"Kumulativna razina turističkih noćenja rekordna je, a na takva kretanja većim je dijelom utjecao porast kod stranih turista, a manjim dijelom kod domaćih. Sada je već evidentno da će ova godina biti još jedna u nizu uzlaznog trenda turističkih noćenja, a ovogodišnji će rast, prema našim procjenama, iznositi oko 10 posto", rekao je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore (HGK) Zvonimir Savić.