Izbornik
Naslovnica Vijesti
Seljaci na udaru nepoznate osobe

U kukuruzište stavlja čelične cijevi i uništava kombajne

Križevci obitelj Beštek
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Slučaj Alena Bešteka iz Kuštana nije jedini. Jednom poljoprivredniku iz drugog sela kombajn je također stradao na isti način, a svime se sada bavi policija.

Kad je 23-godišnji poljoprivrednik Alen Beštek iz Kuštana nedaleko od Križevaca krenuo kombajnirati u polje kukuruza, nije ni slutio da će doživjeti šok i veliku štetu. Nakon što je oko 13 sati već zašao u šestu traku, nešto je snažno puknulo, a potom su iz cijevi kombajna počeli letjeti dijelovi stroja. – Bilo je strašno. Velikom brzinom izletjelo je valjda deset kilograma metala. Sva sreća da nitko nije stradao – kaže Beštek.

Opasnost za ljude

Uskoro je otkrio što se dogodilo. Netko je za jednu od stabljika kukuruza zavezao cijev od nehrđajućeg čelika s očitom namjerom da uništi kombajn. Kad je stroj zahvatio cijev, dugačku samo desetak centimetara, slomili su se noževi unutar mehanizma i počeli letjeti kroza otvor na koji inače izlazi kukuruz.

– To je učinio netko tko zna da kombajn ima detektor za otkrivanje željeza, koji trenutačno zaustavlja stroj ako otkrije da je u njega ušao takav predmet. Međutim, taj detektor ne može otkriti cijev od inoksa, kakvu je netko stavio u polje – kaže mladi poljoprivrednik. Domeće da je riječ o osobi koja je upućena u tehniku kombajniranja.

– Da je cijev stavio u prve redove kukuruzišta, prijetila bi opasnost da dijelovi kombajna udare u kabinu traktora koji se na početku vozi iza stroja. Kasnije se traktor vozi usporedno s kombajnom. Svejedno je netko mogao stradati. Kombajniranje često promatraju djeca. Ovo je zbilja nekoga moglo ubiti – ogorčen je Beštek.

Kombajn kojim obrađuje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo sa 150 hektara zemlje i 120 grla stoke, a također obavlja žetvu drugima iz usluge, izvan stroja bio je tjedan dana, dok nisu pristigli dijelovi iz Austrije.

– Šteta je oko 7000 eura. Morao sam promijeniti 20 noževa, stotinjak šarafa, nosače – nabraja Beštek. O motivu koji je manijaka nagnao da zaveže cijev za stabljiku kukuruza kako bi uništio vrijedan stroj i ugrozio ljude samo nagađa.

Isti slučaj i u selu Trema

– Ne znam. Možda je to učinio netko zavidan, a možda konkurencija. Ima nas mnogo u ovom poslu, ali i posla ima dovoljno – kaže Beštek.

Slučaj je prijavio policiji i predao joj komad cijevi od nehrđajućeg čelika. – Otvorili smo istragu i razgovarali s nekoliko osoba. Zasad nemamo osumnjičenih niti u ovome trenutku znamo koji bi bio motiv – rekao je Dražen Laljek, glasnogovornik PU koprivničko-križevačke.

Doznali smo kako slučaj iz Kuštana nije jedini kojim će se policija morati pozabaviti. Jednome poljoprivredniku iz susjednoga sela Treme ove je godine kombajn stradao već triput na isti način