Izbornik
Naslovnica Vijesti
Novi projekti Lipik Glasa

U Lipiku će proizvoditi vjetrobranska stakla za nove londonske taksije

Londonski taksi
Foto: Jeff Moore/Press Association/PIXSELL
Suradnja s novim kupcem iz domena autoindustrije započela je prije dvije godine, kada su Lipičani dali prvu ponudu za projekt koji je sada krenuo u realizaciju

U tvrtki Lipik Glas ove će godine početi proizvodnja kompleta vjetrobranskih stakala za prvu ugradnju u automobile za londonsku taksi službu. Naime, londonsko taksi poduzeće LTI u vlasništvu kineske kompanije Geely, koja je ujedno i vlasnik Volva, počelo je mijenjati svoje tradicionalne i poznate londonske taksije, a sva stakla na njima bit će proizvedena u Lipiku.

Taksiji će biti sličnog dizajna, ali moderniji, i imat će električni ili hibridni pogon. Suradnja s novim kupcem iz domena autoindustrije započela je prije dvije godine, kada su Lipičani dali prvu ponudu za projekt koji je sada krenuo u realizaciju. Prototipni komadi se već isporučuju, a serijska proizvodnja bi trebala krenuti na ljeto.

- Mi i inače jako puno radimo za engleske proizvođače automobila, a posao s taksijima dobili smo zahvaljujući tome što se radi o manjim serijama za koje smo specijalizirani. Radi se o vrlo značajnom poslu, jer to su za nas dosta velike količine. Planirana razina proizvodnje je do 7.000 taksija godišnje, što će u budućnosti činiti desetak posto naših prihoda - kaže direktor tvrtke Danijel Zadjelović.

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/ILUSTRACIJA

Inače, u lipičkoj staklani pri kraju je dovršetak lani započetog investicijskog ciklusa vrijednog 3,6 milijuna eura, kojim će ova tvornica dobiti oko 1.500 četvornih metara novog proizvodnog prostora te novu tehnologiju koja će omogućiti povećanje produktivnosti uz kvalitetniji i jeftiniji proizvod. Nova linija proizvodnje u lipičkoj staklani trebala bi biti puštena u pogon oko 15. ožujka. Najveći dio proizvodnje i dalje će se odnositi na kaljena i laminirana stakla za  auto-industriju. Ukupni prihod lani je iznosio 13 milijuna eura, oko milijun eura više nego godinu prije, a ove godine planiraju povećanje za daljnjih desetak posto.

- U posljednjih nekoliko tjedana zaposlili smo tridesetak novih djelatnika, tako da ih je danas u tvornici ukupno 205. U iduće dvije godine planiramo investirati po 15 milijuna kuna godišnje u nove strojeve i proizvodne hale - ističe Zadjelović.