Izbornik
Naslovnica Vijesti
Idu u drugi krug

U osam županija i Zagrebu za dva tjedna vodit će se žestoka bitka

Nikola Dobroslavić
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Neslužbeni rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da je osam župana uspjelo u prvom krugu ponovno osvojiti tu dužnost, u još četiri županije su izabrana nova lica, a u ostalima će se održati drugi krug izbora

U devet županija za dva tjedna održat će se drugi krug lokalnih izbora.

Tako će se bitka voditi za župana Varaždinske županije. Predrag Štromar (HNS, SDP, HSS, HSU, Laburisti) osvojio je 40,28 posto glasova, a u drugi krug izbora s njim ulazi reformist Radimir Čačić koji je osvojio 25,48 posto glasova. On je za samo 16 glasova iza sebe ostavio Alena Runca (HDZ, HSLS). 

HDZ-ov Šibensko-kninski župan Goran Pauk osvojio je 49,40 posto glasova i u drugom krugu će se boriti sa SDP-ovcem Frankom Vidovićem (SDP, HSS, HNS, HSU) koji je dobio 21,88 posto glasova.

U Sisačko-moslavačkoj županiji će se, pak, HDZ-ov župan Ivo Žinić (HDZ, HSP AS, HSLS, HKS, HSU, DSU, SBH), koji je dobio je 49,10 posto glasova, u drugom krugu za mjesto župana boriti sa Zdenkom Vahovcem (SDP, HNS, SDSS, SDA Hrvatske, Laburisti, HSS braće Radić, SU) koji je dobio 17,62 posto glasova.

Župan Osječko-baranjske županije birat će se u drugom krugu. HDZ-ov Ivan Anušić osvojio je 39,13 posto glasova. Suparnik će mu biti sadašnji župan Vladimir Šišljagić, kandidat grupe birača, koji je osvojio 30,73 posto glasova birača.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren (Mreža, HDZ) dobio je 41,19 posto glasova, a u drugom krugu će mu se suprotstaviti Slavko Tucaković (SDP, HSS, HNS, HSU, Laburisti) koji je osvojio 28,46 posto glasova birača.

U drugi krug izbora za župana Vukovarsko-srijemske županije idu dosadašnji HDZ-ov župan Božo Galić (HDZ, HSS, HKS, HSU, BUZ) koji je osvojio 47,30 posto glasova te kandidat grupe birača Tomislav Panenić koji je osvojio 25,26 posto glasova.

Birači Splitsko-dalmatinske županije za dva tjedna će župana birati između HDZ-ovog Blaženka Bobana koji je osvojio 42,21 posto glasova i Mostovca Mire Bulja sa 22,51 posto. SDP-ovca Arsen Bauk (SDP, HNS) osvojio je 20,78 posto glasova birača.

Dosadašnji župan Dubrovačko-neretvanske županije HDZ-ovac Nikola Dobroslavić (HDZ, HSLS, HSP AS, HSU) osvojio je 47,78 posto glasova, a u drugom krugu će mu se suprotstaviti mostovac Nikola Grmoja koji ima 27,04 posto glasova.

U Zagrebu, gradu koji ima i status županije, dosadašnji gradonačelnik Milan Bandić (Stranka rada i solidarnosti) u drugom će se krugu sučeliti s Ankom Mrak Taritaš (SDP, HNS, HSS, HSU, Naprijed Hrvatska, SU). Bandić je u prvom krugu osvojio 30 posto, a Anka Mrak-Taritaš 24 posto.