Izbornik
Naslovnica Vijesti
potpisani ugovori

U tri županije vodokomunalni projekti vrijedni 1,7 milijardi kuna

odvodnja
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
Hrvatska će dobiti novih 550 kilometara kanalizacijske mreže te više od 200 crpnih stanica na koje će se priključiti više od 73 tisuće stanovnika

Predstavnici jedinica lokalne uprave iz Varaždinske, Zagrebačke i Međimurske županije potpisali su u srijedu s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatskih voda ugovore o sufinanciranju šest vodokomunalnih infrastrukturnih projekata, ukupno vrijednih 1,7 milijardi kuna, od čega će više od milijardu kuna biti financirano fondovima EU.

Ugovore su s gradonačelnicima i načelnicima potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je tom prigodom iznio podatak da je u Hrvatskoj približno 86 posto stanovnika priključeno na vodoopskrbnu mrežu, ali njih tek 46 posto i na kanalizacijsku mrežu, što ukazuje na mogućnost ogromnih iskoraka na području vodnog gospodarstva.

Najvrjedniji od šest danas potpisanih projekata je "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin", u visini od 855,8 milijuna kuna, od čega će se 488,7 milijuna kuna pokriti bespovratnim sredstvima EU. Projekt koji se odnosi na sustav aglomeracije Donja Dubrava vrijedan je 236,3 milijuna kuna, u čemu je i bespovratnih 135,6 milijuna kuna iz EU fondova, dok je projekt koji se bavi sustavom aglomeracije Mursko Središte vrijedan 227,2 milijuna kuna, od čega su 128,7 milijuna kuna bespovratni EU novci.

Potpisan je i ugovor za 217,8 milijuna kuna vrijedan projekt sustava aglomeracije Rugvica - Dugo Selo, koji će EU podržati sa 121,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok će za podršku projektu sustava aglomeracije Jastrebarsko, vrijednog 169,3 milijuna kuna, biti povučeno 97,8 milijuna kuna iz EU fondova. Najmanja je vrijednost, 62,1 milijun kuna, projekta sustava aglomeracije Varaždinske Toplice, a 35,4 milijuna kuna iznose bespovratna EU sredstva za taj projekt.

Realizacijom tih šest projekata, rekao je, Đuroković, Hrvatska će dobiti novih 550 kilometara kanalizacijske mreže te više od 200 crpnih stanica na koje će se priključiti više od 73 tisuće stanovnika. To će, dodao je, građanima omogućiti višu kvalitetu življenja, ali i doprinijeti gospodarskoj aktivnosti, s obzirom na visoku vrijednost predviđenih radova, a sve uz visoku iskorištenost fondova Europske unije.

"Imamo namjeru iskoristiti ukupnu alokaciju europskih sredstava, koja je nešto viša od milijardu eura. Sada smo negdje na razini ugovorenosti odobrenih projekata od 4,5 milijarde kuna", naglasio je Đuroković, dodajući da se u idućem razdoblju očekuje odobrenje još 14 vodokomunalnih projekata, koji su u visokoj fazi pripremljenosti.

Jedan od problema koji bi se trebao riješiti realizacijom tih projekata su i gubici vode u vodoopskrbnom sustavu Hrvatske, a ministar Ćorić je najavio kako bi se za nekoliko tjedana dana trebao donijeti i akcijski plan za taj problem.

"Radna skupina u ovom trenutku izrađuje akcijski plan koji će se baviti isključivo problemima gubitaka u hrvatskom vodovodnom sustavu i vjerujem da ćemo taj plan dovršiti u slijedećih dva do tri tjedna i s njim izaći u javnost", rekao je Ćorić.