Izbornik
Naslovnica Vijesti
Borba protiv izlijevanja rijeka

U zaštitu od poplava Hrvatska treba uložiti još 4,6 milijardi kuna

poplava
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Jedan od najvećih pojedinačnih zahvata je savski nasip od Nove Gradiške do Srbije, vrijedan 57 milijuna eura

Oko 4,6 milijardi kuna trebalo bi uložiti u razvoj sustava zaštite od poplava kako bi se smanjio rizik od nesreća poput onih u Gunji ili Virje Otoku. Izračunali su to u Hrvatskim vodama koje su posljednjih godina u kapitalne projekte ulagale prosječno 200 milijuna kuna godišnje. Tim tempom, Hrvatska bi bila zaštićena tek za 23 godine. Radove bi mogao ubrzati novac iz EU fondova.

– Kompleksnost zaštite proizlazi iz činjenice da u Hrvatskoj dužina prirodnih vodotoka, čija je površina sliva veća od 10 četvornih kilometara, premašuje 67.000 kilometara. To je rezultiralo gradnjom 4057 kilometara većih i manjih hidrotehničkih nasipa kojima je omogućena različita razina zaštite zaobalja od poplava – ističu u Hrvatskim vodama. U suradnji s drugim korisnicima voda i zemljišta sagrađeno je 58 višenamjenskih akumulacija zapremine oko 1057 kubnih hektometara (jedan kubni hektometar ima milijun kubnih metara). Izgrađene su 43 brdske retencije i pet nizinskih retencija na slijevu Save.

Primarna kanalska mreža koju čine oteretni, spojni i lateralni kanali izvedena je u dužini oko tisuću kilometara. Uređeno je 6595 km odvodnih kanala, 74 crpne stanice, 24.281 km sekundarne kanalske mreže za odvodnju s melioracijskih površina, od čega su do 2016. godine u funkcionalno stanje dovedena 12.073 kilometra.

Razina izgrađenosti sustava trenutačno je na oko 75 posto, tako da su na pojedinim područjima još uvijek visoki rizici od poplava zbog prostranih brdsko-planinskih područja s obilnim kišnim oborinama, širokih dolina nizinskih vodotoka i sve učestalijih pojava vremenskih ekstrema zbog klimatskih promjena.

Hrvatske vode u razdoblju od 2016. do 2021. godina planiraju provesti 54 različite mjere za smanjenje rizika od poplava. Jedan od većih zahvata je projekt modernizacije lijevoobalnog savskog nasipa od ušća Trnave kod Nove Gradiške do granice sa Srbijom kod Račinovaca u duljini od oko 200 km, na dionici tzv. Donje Save. Procijenjen je na 57 milijuna eura, a dosad su provedeni istražni radovi, izrađeno idejno rješenje, elaborat zaštite okoliša i studija izvodljivosti za strukturne fondove EU, a u tijeku je natječaj za preostale faze projektiranja i provedbe upravnih postupaka. Radovi se planiraju od 2017. do 2019. godine.

Za dionicu rijeke Save od granice sa Slovenijom do ušća Trnave kod Nove Gradiške, za tzv. Gornju i Srednju Savu, započela je izrada studijske dokumentacije kako bi se utvrdila ekonomska opravdanost zahvata na nasipima i drugim vodnim građevinama, doznajemo također u Hrvatskim vodama.