Izbornik
Naslovnica Vijesti
Nova Gradiška

Učenici u školskom vrtu sagradili hotel za kukce, sada jedva čekaju prve goste

Hotel za kukce, Nova Gradiška
Foto: Vedran Balen
Hotel su izradili učenici OŠ Ljudevita Gaja u sklopu aktivnosti modelara zajedno sa svojim profesorom tehničke kulture

U dvorištu novogradiške Osnovne škole Ljudevita Gaja otvoren je prvi hotel za kukce. Hotel su izradili učenici uključeni u aktivnost modelara zajedno sa svojim voditeljem, profesorom tehničke kulture Tihomirom Kudrom. Vodila ih je spoznaja o važnosti bubamara, uholaža, pauka, osa, muha i drugih korisnih kukaca u očuvanju prirodne ravnoteže i biološke raznolikosti. Škola ima veliki park s puno cvijeća i drveća pa će im kukci biti prirodni saveznici u borbi protiv nametnika. Hotel su napravili od prirodnih materijala i objesili ga na drvo.

– Kao jedna od prvih ekoloških škola u Hrvatskoj došli smo na ideju kako bi bilo zanimljivo i poučno otvoriti jedan takav hotel u školskom dvorištu. U opremanju smo koristili prirodne materijale poput slame, češera, drveta, papira i slično – kaže prof. Kudra. Program otvaranja hotela bio je veseo i simpatičan. Odazvali su se brojni učenici i učitelji. Pjevački zbor otpjevao je dvije pjesme o kukcima, a učenici trećeg razreda izveli su mali igrokaz s kukcima. Gradnja hotela bila je, kažu, prilično jednostavna. Trebalo je samo napraviti drvenu konstrukciju i ispuniti je raznim pogodnim elementima s rupama u koje se kukci mogu skloniti.

– Sada ćemo promatrati što će se događati u hotelu. Jedva čekamo da se usele prvi stanari. Nadamo se da će im, kada uđu unutra, biti toplo i da će ostati – rekli su učenici.