Izbornik
Naslovnica Vijesti
Ministar Marko Pavić:

Uz program "Zaželi" posao za 3.000 žena starijih od 50 godina

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Riječ je o programu vrijednom više od 400 milijuna kuna koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a njime se planira zaposliti više od 3.000 žena na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić danas je jedinicama lokalne i regionalne samouprave te udrugama koje su kroz svoj rad ciljano usmjerene na žene u Slavonskom Brodu predstavio Program zapošljavanja žena "Zaželi". Riječ je o programu vrijednom više od 400 milijuna kuna koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a njime se planira zaposliti više od 3.000 žena na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama.

Programom se želi zaposliti žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja te beskućnice.

- Potreba je velika i vjerujem kako ćemo već na jesen potpisati prve projekte. Na državnoj razini žene u ukupnoj nezaposlenosti čine velikih 58 posto, dok u slavonskim županijma taj postotak raste na 64 – rekao je Pavić.

On je istaknuo kako će svaka zaposlena žena kroz ovaj program pomagati četiri kućanstva, pa će tako pomoć stići na adrese12 tisuća starijih kućanstava u Hrvatskoj. Velika pozornost obratit će se na ruralna područja, osobito na Dalmatinsku Zagoru i Slavoniju. Prema njegovim riječima, Vlada se usredotočila na problem iseljavanja te, u skladu s tim, već osigurala oko dvije milijarde kuna za zapošljavanje ove godine.

- Cilj nam je poticati stalno zapošljavanje u privatnom sektoru. U skladu s tim, potpore za zapošljavanje su učetverostručene za 2.500 korisnika, dok su potpore za zapošljavanje bez zasnivanja stalnog radnog odnosa pale za 40 posto - istaknuo je ministar Pavić