Izbornik
Naslovnica Vijesti
Novo rješenje gradonačelnika

Varaždin će se zadužiti za 70 milijuna kuna i riješiti otpad u Brezju

Otpad u Brezju
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš (HNS) izašao je u javnost s novim, ambicioznim prijedlogom kako zbrinuti preko 100.000 tona baliranog otpada u Brezju, a s takvim će prijedlogom stati pred vijećnike 15. rujna

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš (HNS) izašao je u javnost s novim, ambicioznim prijedlogom kako zbrinuti preko 100.000 tona baliranog otpada u Brezju. Uspio je s tvrtkama kojima je dodijeljena koncesija smanjiti cijenu obrade otpada s 1003 kune na 725 kuna po toni, no Grad će morati podići 70 milijuna kuna kredita. S takvim će prijedlogom Habuš stati pred vijećnike 15. rujna. Habuš je ponovio da Fond za zaštitu okoliša odbija sufinancirati zbrinjavanje otpada.

Tužba protiv Grada

S druge strane, Ministarstvo zaštite okoliša i Fond traže od Grada da raskine koncesiju koju drže nezakonitom i raspiše novi natječaj. U tom bi slučaju Fond pokrio čak 60 posto troškova sanacije. No, Habuš je uporan i ustrajan u tome da je koncesija prije tri godine dodijeljena po zakonu, što su, napominje, potvrdili Upravni sud i Državna komisija za kontrolu javne nabave. Početkom srpnja zajednica ponuditelja koju čine tvrtke CE-ZA-R, Eko flor plus i Komunalac najavila je tužbu protiv Grada tešku 96 milijuna kuna zbog neizvršenja odluke o koncesiji. "Rješenje je potpisivanje ugovora ili će koncesionar tražiti ispunjenje odštetnog zahtjeva", upozorava Habuš i ističe da je Grad građanima uštedio oko 20 milijuna kuna na smanjenju cijene odvoza po toni. Sanacija i premještanje bala iz Brezja u Općinu Davor sad bi stajalo oko 68 milijuna kuna.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Grad bi se u HBOR-u zadužio na deset godina uz tri posto kamate. To je, tvrdi Habuš, prilika koja se ne smije propustiti. U HDZ-u njegovu inicijativu gledaju u svjetlu izbora. "Najnovije rješenje je loše! Grad Samobor, na primjer, svoj problem nije rješavao zaduživanjem već je cjelokupni iznos sredstava za sanaciju odlagališta osigurao putem EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša. Prema tome, postavlja se pitanje je li i gradonačelnik Habuš mogao riješiti problem na takav način. Drugo, cijena od 725 kuna samo za odlaganje je previsoka. Saga aktualnog gradonačelnika tako se nastavlja, inzistira se ponovno na koncesiji za koju su svi ministri, i iz SDP-a i iz Mosta, rekli da nije zakonito rješenje. A Habuš sad proziva oporbu", kaže Damir Habijan, šef gradskog HDZ-a, koji smatra da je najbolje rješenje da država preuzme rješavanje tog problema koji se pokazao kao prevelik zalogaj za gradsku vlast.

Država spremna dati novac

U Ministarstvu pak kažu da su zajedno s Fondom spremni sufinancirati Gradu Varaždinu zbrinjavanje bala, za što je i osiguran novac, no uvjet je Habuševo odustajanje od koncesije. "Neodgovorno je prema građanima i javnim financijama da Grad Varaždin inzistira na provođenju projekta sanacija bala u Brezju temeljem rješenja koje nije dobro", poručili su jučer u Ministarstvu u kojem tvrde da je Grad, uz ostalo, prije dodjele koncesije morao osigurati sredstva u proračunu, te da zajednica ponuditelja u trenutku donošenja odluke nije raspolagala odgovarajućim dozvolama i kapacitetom za zbrinjavanje bala.