Izbornik
Naslovnica Vijesti
za Martinje i blagdane

Vozači oprez, policija kreće u veliku akciju nadzora prometa

policija
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL/Ilustracija
Bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika kao i raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa

Statistika pokazuje da se u studenom i prosincu povećava broj prometnih nesreća i stradavanja pa će policija za Martinje i blagdane provoditi pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača koje će dodatno testirati i na droge.

Broj prometnih nesreća i stradavanja povećava se tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja koje je popraćeno ispijanjem alkohola, izlaskom građana na ulice, putovanjima na godišnje odmore i općenito povećavanjem domaćeg i tranzitnog prometa.

U povodu narodnog običaja krštenja mošta Martinja i očekivano povećanog broja alkoholiziranih sudionika u cestovnom prometu policija je najavila da će od 10. do 13. studenog usmjeriti svoje aktivnosti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Vozače će nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Pritom će biti uspostavljeno više nadzornih punktova koji će se češće mijenjati.

U nadzor prometa, najavila je policija, bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika kao i raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Kao upozorenje vozačima da ne sjedaju pijani za volan mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati akcije tijekom Martinja kada je na vožnju pod utjecajem alkohola i droga kontrolirano 11.845 vozača, od čega ih je 895 uhvaćeno pod utjecajem alkohola i petoro pod utjecajem droga. Najviše vozača, njih 389  imao je koncentraciju alkohola od pola do jednog promila.

U prvih ovogodišnjih deset mjeseci pijani vozači prouzročili su 3659 prometnih nesreća, od čega 67 prometnih nesreća sa poginulim osobama i 1455 prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama. U tim nesrećama poginulo je 70 ljudi, dok su 492 teško ozlijeđene.