Izbornik
Naslovnica Vijesti
Novi uvjeti za poticaje

Za energetsku obnovu već spremno 600 zgrada

Energetska obnova
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Prema novim pravilima zgrade u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji će imati priliku dobiti 60 posto sufinanciranja za energetsku obnovu

Novi uvjeti za sufinanciranje projekata energetske obnove zgrada posebno idu na ruku sredinama koje su dosad dobivale do 40 posto ulaganja, rekao je Mladen Ilijević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na radionici u Varaždinu. 

- U toj su kategoriji bile zgrade u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji koje će po novim pravilima imati priliku dobiti do 60 posto sufinanciranja. Povećava se i nominalna vrijednost poticaja koja se s dosadašnjih 1,4 penje na 13 milijuna kuna, što je prilika da se za obnovu prijave i veći kompleksi zgrada - istaknuo je Ilijević.

Fond je za obnovu zgrada dosad odobrio 224 milijuna kuna poticaja. Fondu se mogu javiti upravitelji i  predstavnici stanara zgrade koja čini jedinstvenu arhitektonsku cjelinu. Procjenjuje se da će obnova donijeti najmanje 50 posto ušteda energije za grijanje i hlađenje. Dosadašnja su iskustva pokazala da su obnovljene višestambene zgrade  potrošnju energije prosječno smanjile za čak 62 posto. Ivana Milan iz Ministarstva graditeljstva napominje da se za obnovu mogu prijaviti višestambene zgrade energetskog razreda D, E, F i G u kontinentalnoj, odnosno C, D, E, F, G u primorskoj Hrvatskoj. Do 2020. godine iz EU fondova za energetsku obnovu zgrada na raspolaganju je 70 milijuna eura, a u prvom objavljenom pozivu podijelit će se 152 milijuna kuna. Diljem Hrvatske već postoji 600-tinjak zgrada koje imaju spremnu dokumentaciju.