Izbornik
Naslovnica Vijesti
Bespovratna sredstva

Za uređenje dnevne bolnice i kirurgije karlovačkoj bolnici 36 milijuna kuna

Karlovac bolnica
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
U sklopu dnevne bolnice u dvije će se zgrade urediti prostori za psihoterapiju, alkohologiju, infektologiju, pedijatriju, ginekologiju, internu medicinu, dijabetes, ORL, neurologiju, hematologiju i onkologiju

Zahvaljujući spremnom projektu karlovačka je Opća bolnica dobila bespovratnih 36 milijuna kuna na natječaju koju su osigurali Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo zdravlja.

- Veći dio novca, 19 milijuna kuna potrošit ćemo za opremanje dnevne bolnice i dnevne kirurgije: dakle, bit će uređeni posebni prostori koji će dobiti i vlastitu, vrhunsku opremu kakvu imaju klinike. Građevinski radovi vrijedni su 16 milijuna kuna. Cilj je pacijentima pružiti najkvalitetniju medicinsku uslugu u jednom danu. Pacijent će doći na pregled, obradu i terapiju i istoga dana ići kući. Ukoliko je potreban neki manji kirurški zahvat, doći će u dogovoreni termin u dnevnu bolnicu, preuzima ga bolničko osoblje, napravi se kirurški zahvat i pacijent istoga dana ide na kućnu njegu. Na taj ćemo način smanjiti liste čekanja, ali i dužinu ležanja pacijenata na akutnim krevetima i do desetak posto. Sada u bolnici imamo 297 akutnih ležajeva, a medicinske usluge dnevne bolnice, pacijenti su do sada radili po bolničkim odjelima, dok će sada to raditi u posebnom odjelu samo za tu namjenu s posebnom opremom - pojasnio je primarijus Ervin Jančić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac.

U sklopu dnevne bolnice u dvije će se zgrade Opće bolnice; Švarča 1 i Švarča 2 urediti prostori za psihoterapiju, alkohologiju, infektologiju, pedijatriju, ginekologiju, internu medicinu, dijabetes, ORL, neurologiju, hematologiju i onkologiju. U zgradi Švarča 2 uredit će se i opremiti četiri operacijske dvorane za dnevnu kirurgiju s najsuvremenijim uređajima za manje operacije za pacijente iz dnevne bolnice. O opremljenosti, kvaliteti i brojnosti usluga, karlovačka je Opća bolnica među vodećima u svom rangu, a s dodatnim ulaganjima imaju šanse postati i nastavna baza zagrebačkog Medicinskog fakulteta.