Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Vatrogasci pozivaju na oprez

Zbog nestručnog rukovanja pećima i grijalicama godišnje 2300 požara

Vatrogasci, gašenje požara
Foto: Robert Anić/PIXSELL/Ilustracija
Neohlađeni pepeo iz peći može i nakon 24 sata izazvati požar, upozoravaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice

- Sve vrste sustava za grijanje mogu izazvati požar ako su nestručno postavljene ili nisu redovno održavane. Pri postavljanju sustava za grijanje savjetujte se sa stručnjacima. Koristite originalne dijelove za peći, pogotovo kod dimovodnih kanala. Obavezno održavajte dimovodne kanale u suradnji s dimnjačarskom službom. Redovito servisirajte peći na plin - savjetuje Mario Starčević iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Zbog nestručnog rukovanja pećima na kruta goriva ili električnim grijalicama, vatrogasci godišnje zabilježe oko 2300 požara i 40 stradalih osoba.

- Ni u kom slučaju nemojte pokušavati zapaliti drva u peći s benzinom ili sličnom zapaljivom tekućinom. Odmaknite tepihe i drugi zapaljiv materijal od peći. Nemojte držati drvo za loženje u neposrednoj blizini peći jer može doći do zapaljenja zbog prijenosa topline. Također, nemojte sušiti odjeću iznad peći - poručuje M. Starčević. Neohlađeni pepeo iz peći može i nakon 24 sata izazvati požar, pa se ne smije stavljati u kartonske kutije I plastične kante, već u metalne kontejnere na otvorenom, na sigurnoj udaljenosti od kuće.