Izbornik
Naslovnica Vijesti
Status žrtve seksualnoga nasilja

Žene silovane u ratu samo djelomično mogu ostvariti svoja prava

Marija Slišković, predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu
Foto: Robert Anić/PIXSELL
U Hrvatskoj se niti danas ne zna točna brojka silovanih žena tijekom Domovinskoga rata

Žene žrtve seksualnih ratnih zločina u Domovinskog ratu do sada su ostvarile samo djelomično svoja prava koja im osigurava postojeći zakon. Rečeno je to na današnjem predstavljanju Zaklade "Sunčica - za žene žrtve seksualnog zločina u Domovinskom ratu". Jedna od takvih je i predstavnica silovanih žena u Domovinskom ratu Snježana Maljak iz Vukovara koja je ostvarila jednokratnu naknadu kao žrtva silovanja, ali ne može dobiti mjesečne naknade na mirovinu.

- Razlog tome je što pri podnošenju dokumenata krajem 90-ih godina prošloga stoljeća nisam rekla da sam žrtva silovanja. Stoga sam dobila invalidnost od 40 posto i dodatak na mirovinu od 229 kuna. U isto vrijeme civili ili osobe koje su pri podnošenju dokumentacije rekle kako su i žrtve seksualnoga nasilja dobivaju 2500 kuna mjesečno dodatka na mirovinu - rekla je Maljak.

Predsjednica Udruge žena iz Domovinskog rata Marija Slišković pojasnila je kako se zakon tumači tako da netko tko ima druga prava prije ne može sada učiniti povoljniju opciju za sebe i ishoditi prava koja mu daje status žrtve seksualnoga nasilja.

- Radimo na tome da se ta nelogičnost promjeni. Želimo ukloniti nedostatke koji razdvajaju prava žrtava - rekla je Slišković.

Prema njezinim riječima u Hrvatskoj se niti danas ne zna točna brojka silovanih žena tijekom Domovinskoga rata.

- Ne samo to nego državne institucije nisu nikada pokazale interesa za tim što se događalo na ovim prostorima. Stoga i na ovaj način želimo potaknuti žrtve seksualnoga nasilja kako bi im poručili da nisu same, ali i da mogu ostvariti određena prava koja im osigurava zakon - rekla je Slišković.

Na predstavljanju rada Zaklade u Vukovaru bio je predsjednik njenoga Upravnog vijeća Zoran Komar koji je rekao kako postoje određene formalno pravne nejasnoće i niz nedorečenosti koje treba razriješiti kao i da se na tu temu već razgovaralo i s ministrom branitelja Tomom Medvedom.

- Ipak, veliki je čin i što imamo zakon jer ga sada možemo poboljšavati. Žrtve seksualnoga nasilja mogu ostvariti mogućnost naknade i druga prava iako smo svjesni da im ništa ne može nadoknaditi njihove patnje - rekao je Komar.