Izbornik
Naslovnica Vijesti
Rade kao zavarivačice

Žene u tradicionalnom muškom zanimanju

Zavarivanje
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
U tvrtki Eko Međimurje iz Šenkovca na poslovima zavarivačica zaposlilo se pet žena koje su, napominju u tvrtki, podjednako uspješne kao i muški kolege

Tvrtka Eko Međimurje iz Šenkovca odlučila se na neobičan način vrbovanja radnika. Objavila je oglas u kojem predstavlja pet žena koje su odlučile postati - zavarivačice. Radi se o zanimanju, koje je percipirano kao muško, no  žene su, napominju u tvrtki, podjednako uspješne kao i muški kolege. Eko Međimurje je zaposlilu Valentinu Vidović iz Dunjkovca, Sanelu Bajzek iz Mačkovca, Silviju Kovačić iz Vučetinca, Ramonu Cafuk iz Nedelišća i Mateju Jančec iz Čakovca. "Svaka od njih ima različit životni put, karijeru i profesionalni razvoj, ali svima je zajedničko da su u jednom trenutku odlučile ignorirati predrasude o zavarivanju kao tradicionalnom muškom zanimanju i prekvalificirati se za to, vrlo traženo i deficitarno zanimanje" navode u tvrtki koja traži pripravnike za radna mjesta zavarivača i strojobravara.

"Budući da sam mlada majka dviju djevojčica, najveća motivacija mi je bila prelazak na rad u prvoj smjeni. Naime, dosad sam radila u tekstilnoj industriji u četiri smjene pa mi je bilo vrlo teško usklađivati posao i obiteljske obveze, a u Eko Međimurju mi maksimalno izlaze u susret kako bih radila samo u jutarnjoj smjeni što mi je neprocjenjivo", kaže 26-godišnje Sanela Bajzek.  Valentini Vidović je Hrvatski zavod za zapošljavanje ponudio prekvalifikaciju nakon što je deset godina bila nezaposlena. Po zanimanju je cvjećarka. Ramona Cafuk je arhitektonska tehničarka koja nije mogla pronaći posao u struci.