Izbornik
Naslovnica Vijesti
Turistički bum Bjelovarske županije

Županija bez mora, ali s puno ambicija, Talijani govore da je to raj na zemlji

Romska kuća u Velikom Trojstvu
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
U protekloj godini županija je dobila prvi kamp, hostel, bazene, centar za promatranje ptice, a i prvu certificiranu konjičku stazu

Svih 900 turističkih postelja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji stalo bi u jedan veći jadranski hotel, ali svejedno se bjelovarski turizam ima čime pohvaliti čak i pred Jadranom. Dok hoteli na obali bilježe popunjenost od svega pedesetak posto, malobrojni hoteli, prvi hostel i OPG-ovi bjelovarskog kraja puni su čak 67% godine.

U županiji nekadašnjeg ministra turizma Damira Bajsa iz godine u godinu upisuju nove atrakcije na turističku kartu Hrvatske, nerijetko se traži krevet više, a u 2016. udvostručili su brojke iz 2014. Osim sedamdesetak tisuća noćenja u 2016. tamošnji domaćini upisuju i oko pola milijuna jednodnevnih posjetitelja. Čime privlače namjernike koji sve češće u bjelovarski kraj potežu i iz Njemačke, Italije ili Slovenije?

Vila Garić u Podgariću - epicentar turističkih zbivanja u Moslavini

– U protekloj godini županija je dobila prvi kamp, na seoskom domaćinstvu u mjestu Puričani, prvi hostel u sportsko-rekreacijskom centru Kukavica, bazene u sklopu Kulturnog centra Mato Lovrak u Grđevcu, sredstvima iz EU projekta Natura 2000 napravljen je centar za promatranje ptica, uspjeli smo ući na stranicu EDEN mreže Europske komisije kao europska destinacija izvrsnosti, a uredili smo i međunarodno certificirali prvu konjičku turističku stazu u Hrvatskoj. Duga je čak 90 kilometara, s 20-ak odmorišta-agroturizama i objekata tradicijske i kulturne baštine, a certificirali smo i prvih osam turističkih vodiča za konjički turizam. Talijanski partneri, koji će tu stazu uvrstiti u katalog koji tiskaju za sedam zemalja, kažu da je Bilogora raj na zemlji – kazuje Jasna Fila, direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

– U 2016. ponovno je otvorena i Vila Garić u Podgariću, koja postaje epicentar turističkih zbivanja u Moslavini. Tamošnji Garić grad iz 13. stoljeća, koji je uz Medvedgrad jedna od najstarijih hrvatskih utvrda u sjevernoj Hrvatskoj, obnavlja se i ima sve više posjetitelja. Vinarija Coner, recimo, proširena je sobama i apartmanima kategorije četiri i pet zvjezdica, a stalno se otvaraju i novi OPG-ovi koji se bave turizmom. Sve je posjećenija i Romska kuća u Velikom Trojstvu, gdje je u 2016. bilo 50 autobusa posjetitelja – otkrila je novinarima na studijskom putovanju bilogorsko-moslavačkim krajem J. Fila.

Zdravstveni, lovni i konjički turizam

Daruvarske toplice pak, čijih je 55% kapaciteta na komercijalnom tržištu, neprestano ulažu u nove sadržaje te su nakon obnove soba u Vili Arcadiji, potkraj 2016. otvorili i nove wellness i SPA sadržaje. Županija bez mora, ali s puno ambicija u turizmu, pije dvije godine zabilježila je ponajveći rast turističkog prometa prema prethodnoj godini, a i u 2016. ostala je među top-tri najbrže rastuće.

– Fokusirani smo na zdravstveni, lovni i konjički turizam. Već imamo i ozbiljne turoperatore koji su naše atrakcije, kroz specijalizirane ture, uvrstili u svoje programe. Sve više domaćih ljudi prepoznaje mogućnosti i koristi koje turizam pruža. Za ilustraciju, prije 7-8 godina imali smo svega tri OPG-a koji se bave turizmom, a danas ih je četrdesetak – podvlači župan Damir Bajs, koji ne želi komentirati priču kako je Salajeva Božićna priča nakon razlaza oca i sina Salaj slabije posjećena. – Nemamo još brojke, ali ostaje činjenica da ta atrakcija i dalje privlači puno posjetitelja u naš kraj.