Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Akcija mladih:

'Za nove izbore može biti odgovoran samo Komadina i njegova koalicija'

Zlatko Komadina
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Župan Zlatko Komadina je kazao da su svi s kojima je SDP-ova koalicija pregovarala odbili postizbornu koaliciju te da nema namjeru izgubiti za stolom nego, ako je potrebno, na izborima.

Iz Akcije mladih u srijedu su poručili da za nove izbore u Primorsko-goranskoj županiji može biti odgovoran jedino župan Zlatko Komadina i njegova koalicija, ali i kako se nadaju da će ipak postupiti odgovorno i u interesu građana te da će se Županijska skupština, umjesto trošenja mjeseca i milijuna za nove izbore, sutra ipak konstituirati i početi  s radom.

Županijski vijećnici Akcije mladih Vjekoslav Rubeša i Bojan Kurelić naveli su da su sporazum o načinu rada Županijske skupštine Primorsko-goranske županije i osiguravanju uvjeta za provođenje programa za razdoblje od 2017.2021. predstavnici koalicije Akcije Mladih, Živog zida, Snage i Alternative prije nekoliko dana dali koaliciji SDP-PGS-IDS-HSU-HSS na razmatranje.

Nakon neuspješnog prvog pokušaja konstituiranja Županijske skupštine na kojem za predsjednika nije izabran Franjo Butorac kao kandidat koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-HSS u ime Akcije mladih, Živog zida, Mosta nezavisnih lista (MOST) i Nezavisne liste Hrvoja Burića predali smo naš kompromisni prijedlog kandidata Maria Alempijevića iz Akcije mladih. Od tog dana vode se razgovori sa svim akterima u Županijskoj skupštini, a kao glavna prepreka njegovu izboru od strane župana Komadine navodio se nedostatak programskog sporazuma, istaknuli su.

Iz Akcije mladih nadalje tvrde da,  iako su time ispunjeni svi uvjeti Komadine da se sutra konačno konstituira Županijska skupština, "od strane župana i koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-HSS prema Akciji mladih putem medija idu napadi da nismo konstruktivni i da želimo samo beneficije bez odgovornosti". Navode da "putem tih istih medija mogu iščitati jasnu poruku da se njihov prijedlog sporazuma o konstituiranju Županijske skupštine neće prihvatiti."

Ističu da je prijedlog sporazuma jasan dokaz da žele konstruktivno raditi, da su spremni preuzeti odgovornost i da je jedini problem u županu Komadini i njegovoj koaliciji,  kojoj, kažu, očigledno smeta što nemaju apsolutnu kontrolu i vlast. Također naglašavaju da ih nitko ne može ucijeniti da uđu u neprincipijelnu koaliciju na temelju beneficija i osobne koristi.

Iz Akcije mladih poručuju da se ne boje preuzeti odgovornost i da su stoga preuzeli inicijativu i odgovornost za konstituiranje skupštine te da su to učinili nudeći konkretan i kompromisni prijedlog, prihvatljiv svima. Navode da su tražili samo to da se prihvati Maria Alempijevića za predsjednika Županijske skupštine prve dvije godine, kao model rješenja sadašnje situacije. Ističu da su sporazumom jamčili podršku programskim točkama Komadine i njegove koalicije, ali da "jedino nisu nudili bespogovorno dizanje ruku kroz koaliciju."

Smatraju da su sada meta najobičnijih spinova, da ih sada, kada ih se ne može kupiti beneficijama, napada upravo za beneficije. "Samo vlast nosi beneficije i osobnu korist, a mi dio takve vlasti ne želimo biti, zalažemo se za vlast i politiku koja neće osiguravati korist sebi, nego građanima i zato želimo i predlažemo neutralnog predsjednika skupštine," poručili su iz Akcije mladih

Komadina je u utorak na konferenciji za novinare rekao da za sutrašnju drugu konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine postoje dva prijedloga za predsjednika skupštine - prvi je Mario Alempijević  iz Akcije mladih, a potpisalo ga je 10 vijećnika, a drugi je prijedlog SDP-ove koalicije, Erik Fabijanić (SDP)  s 23 potpisa.  Komadina je kazao da su svi s kojima je SDP-ova koalicija pregovarala odbili postizbornu koaliciju te da nema namjeru izgubiti za stolom nego, ako je potrebno, na izborima.

Konstituiranje Županijske skupštine Primorsko-goranske županije u lipnju nije uspjelo, jer kandidat koalicije predvođene SDP-om nije dobio potrebnu većinu, pa su predstavnici Mosta i Akcije mladih najavili svojeg kandidata za predsjednika skupštine Marija Alempijevića (AM). Koalicija SDP-PGS- IDS-HSU-HSS osvojila je na lokalnim izborima 23 vijećnička mjesta, koalicija HDZ-HSP-HSP AS-HSLS-HRAST- Pokret za uspješnu Hrvatsku- BUZ-HDS 13 mjesta, koalicija Akcija mladih-Živi zid- Snaga- Alternativa pet mjesta, Most tri mjesta, a Lista grupe birača s nositeljem liste Hrvojem Burićem dva mjesta u Županijskoj skupštini.