Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
HODATON

Alternativni oblici kretanja su dobri, potrebni, zdravi i ne zagađuju okoliš

Foto: Zvonimir Penić
Europski tjedan mobilnosti u Slavonskom Brodu obilježen je akcijom Hodaton

Informacijski centar Europe Direct i Europski dom Slavonski Brod u suradnji s gradskim i županijskim savjetima mladih, odgojno-obrazovnim institucijama i udrugama u Slavonskom Brodu u sklopu Europskog tjedna mobilnosti organizirao je akciju Hodaton.

prijem sportaša Održan prijem za istaknute brodske sportaše Slavonskobrodski sportaši ostvarili iznimne uspjehe na natjecanjima

– Želimo poručiti da je građanima jako važno da gradske prometnice ne služe samo za prometovanje automobila, nego da nam služe za alternativne oblike kretanja. Uvriježeno je da se u velikom broju europskih gradova, i to ne samo na Svjetski dan kretanja bez automobila, zatvore prometnice i ‘predaju’ građanima kako bi se njima šetali, vozili bicikle, rolali se. Tako se potiču na zdrav način života – kazala je u ime organizatora Božica Sedlić.

Brodskom Hodatonu prisustvovao je i novi voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.

– Europski dani mobilnosti vrlo su bitna inicijativa Europske komisije koja je krenula 2002. godine. Cilj je promoviranje zdravlja i zdravog života i drago mi je da ovdje ima mnogih koji su joj se odazvali – poručio je Zlatev iz Slavonskog Broda, grada koji i danas, kada prekosavska Rafinerija ne radi, muku muči sa zagađenjem zraka zbog velikog broja ložišta na kruta goriva i gustog prometa.

u Centru mladih održana konferencija povodom predstavljanja nove scenske opreme SLAVONSKI BROD U Centru mladih održana konferencija povodom predstavljanja nove scenske opreme

– Kultura trčanja i takve vrste rekreacije u Slavonskom Brodu posljednjih je godina postala pokret. Ona ima i sociološki, ali i zdravstveni i ekološki značaj jer preveniramo određene kardiovaskularne bolesti kretanjem, trčanjem, hodanjem i drugim fizičkim aktivnostima. U konačnici korištenjem alternativnih načina kretanja zapravo smanjujemo korištenje automobila, emisije štetnih plinova i time pridonosimo ekološkoj komponenti, što je posebice važno ovdje u Slavonskom Brodu – kazao je dožupan Stjepan Bošnjaković.

On je dodao da je ovaj događaj mala, ali važna kockica u mozaiku senzibiliziranja javnosti o potrebi smanjenja korištenja tradicionalnih prijevoznih sredstava te izrazio nadu da će potaknuti građane da shvate kako su alternativni oblici kretanja dobri, potrebni i zdravi.