Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Blaženko Boban uručio nagrade najboljima na StartIT akademiji

Anđela Prnjak osvojila prvu nagradu, Bojan Vuina drugu, a pet projekata treću nagradu

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
- Prije nekoliko godina za poslove u IT sektoru govorilo se da će biti budućnost, a oni su već danas sadašnjost - rekao je župan Boban

Župan Blaženko Boban dodijelio je nagrade pobjednicima treće generacije StartIT 2021 startup akademije, koja se organizira u 
sklopu projekta ICT županija. Cilj edukacije je pružanje potpore polaznicima u procesu razrade  poslovne ideje, analize tržišta te 
izrade poslovnog plana. Župan Blaženko Boban podsjetio je da se prije nekoliko godina za poslove IT sektora govorilo da će biti budućnost, a da su oni danas sadašnjost.

’Zovi čovika’ za strance

– Naša Splitsko-dalmatinska županija to je prepoznala i kroz ovu akademiju je osigurala financijska sredstva da tijekom  osam tjedana nađe mlade ljude koji imaju volju i želju krenuti u privatni biznis u IT sektoru. Nadogradimo li to poslovnošću, idejom, maštovitošću mladih ljudi, uistinu je pred njima sjajna budućnost. Prošle godine je bilo 15 polaznika, a od toga njih sedam 
već imaju svoje tvrtke. Uistinu impozantni rezultati! – zaključio je župan Boban.

Najbolja je bila Anđela Prnjak, autorica startupa Rent A local, koja je osvojila prvu nagradu.

– Mi smo ‘zovi čovika’ za strance. Pomažemo im pri dolasku u Split te im pomažemo prilikom odgovora na pitanja koja imaju. 
Za pola godine ćemo imati i platformu koja povezuje lokalno stanovništvo i turiste. Kada dolaze ovamo, turistima treba pomoć lokalaca – izjavila je Prnjak kojoj je uručena nagrada od 15.000 kuna.

Ove godine sudjelovalo je 12 timova koji su razvili svoje poduzetničke projekte. Ova startup akademija odvija se već treću godinu, a organizatori su zadovoljni rezultatima.

– Projekt ICT županija nastoji ovakvim aktivnostima razviti svijest o potrebi razvoja novih startupa i većeg broja poduzetnika. Ovim projektom stvaramo pogodno poslovno okruženje – rekao je voditelj projekta ICT županija Damir Brčić i dodao kako su prošlogodišnja iskustva izuzetno pozitivna.

– Ona su bila povod da ove godine idemo dalje. Sredstava za razvoj biznisa nikad nije bilo više. Međutim, nedostaje poduzetničkog duha, ideja i novih tvrtki – izjavio je Brčić.

Upiti za realizaciju

Zanimljivo je i što je jedna od sudionica žirija i Ena Melvan, autorica prošlogodišnjeg StartIT  pobjedničkog projekta.

– Mene je StartIT akademija definitivno ‘ispalila’. Ne samo da mi je dala strukturu kako nešto napraviti, nego su mi omogućili ured u inkubatoru te financijsku i svaku drugu podršku – izjavila je Melvan koja je otkrila i kako su projekti vrednovani.

– Kriteriji pri odabiru bili su usmjereni na to kako je istražen problem, kolika je hitnost rješenja tog problema, kvaliteta tržišta, potencijal skaliranja, sposobnost izvedbe i kvalitetno sudjelovanje u akademiji – istaknula je Melvan.

Ukupan nagradni fond bio je  50.000 kuna. Drugu nagradu u visini 10.000 kuna osvojio je Bojan Vuina za projekt Sportever - 
platformu koja motivira ljude da izađu iz domova i bave se sportovima koje vole. Treću nagradu od po 5000 kuna dobilo je pet projekata: Crowdhome autora Josipa Jankovića; SyncBook autora Frane Križanovića, Branimira Bilića i Krešimira Levarde; DonatQR autora Micheala Freera, Marije Domikulić, Mateja Kožice, Josipa Bartulovića, Adriana Dijana i Veselka Sprčića; Info Point autora Mislava Čizmića i Adriatic Quest autora Ane Ban, Josipa Šimića, Ante Čepića i Branimira Šilovića. Mnogi od njih već imaju upite za realizaciju i plasman svojih projekata na tržište.