Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Na sjednici Skupštine i o tome kako će Županija reagirati na val poskupljenja

Anušić: Okretanje alternativnim izvorima energije dobar je put

Foto: OBŽ
Vijećnici su podržali i zaključak kojim se osigurava daljnje subvencioniranje cijena prijevoza studenata vlakom, što je do sada OBŽ sufinancirao u iznosu od 50 posto vrijednosti karte, dok je ostatak pokrivao HŽ

Vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije na svojoj 12. sjednici zatražili su odgovor kako će Županija reagirati na sljedeći 
val poskupljenja, osobito energenata.

– Energetika postaje glavni problem ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi pa i svijetu. U tom smislu izuzetno pogođeni bit će poduzetnici, obrtnici, udruge i sportski klubovi, a povećanje cijena struje i plina, koje se najavljuje ove jeseni, sigurno može dovesti do zatvaranja dijela poslovnih subjekata i povećanja broja nezaposlenih, što nikako ne želimo da se dogodi. Zato moramo naći model kako im pomoći a jedno od rješenja mogu biti solarni paneli, koji se relativno brzo postavljaju i puštaju u upotrebu. Okretanje alternativnim izvorima energije dobar je put na kojem svoju pomoć trebaju pružiti i država i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Ne smijemo dopustiti da se sve ovo  dobro što je učinjeno na području gospodarstva i poduzetništva vrati nekoliko koraka unazad zbog enormnih poskupljenja – rekao je župan Ivan Anušić.

Vijećnici su podržali i zaključak kojim se osigurava daljnje subvencioniranje cijena prijevoza studenata vlakom, što je do sada OBŽ sufinancirao u iznosu od 50 posto vrijednosti karte, dok je ostatak pokrivao HŽ.

– Od nove akademske godine iznos troška koji je pokrivala Županija dijelit će popola s jedinicama lokalne samouprave, odnosno cjelokupan iznos karte sufinancirat će HŽ s 50 posto, OBŽ s 25 posto te općine i gradovi s 25 posto – objasnio je župan.

Podržali su i prijavu Županije na javni poziv resornog ministarstva za dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće.

– Završetak radova očekuje se u rujnu, a prijavom na natječaj očekujemo povratak sredstava u iznosu oko 70 posto. Prijavili smo i projekt “Zaželi pomoć u kući”, kojim nastojimo pomoći teže zapošljivim ili dugotrajno nezaposlenim ženama, a jedina smo županija u Hrvatskoj koja, osim gradova i općina, prijavljuje taj projekt – istaknuo je Anušić.