Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Psi i mačke na čekanju

Azil za životinje radi se tri godine, potrošeno je 1,8 milijuna, a još ne radi

Azil u Brodu
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Brodski azil trebao bi biti jedan od najmodernijih u Hrvatskoj, no županijske i lokalne vlasti ne mogu se, čini se, dogovoriti o novcu

Azil za napuštene životinje u Slavonskom Brodu, čija je gradnja počela prije tri godine, još nije završen. Najavljen kao jedan od najmodernijih u Hrvatskoj, brodski je azil na parceli od 5000 četvornih metara trebao imati glavnu zgradu i pet blokova za smještaj pasa te poseban prostor za smještaj mačaka. Iz udruga za zaštitu životinja upozoravaju da su prva dva bloka trebala biti otvorena još u travnju prošle godine, ali sve je ostalo samo na obećanju. Novca, navodno, nema pa je sve preusmjereno na nekakvu županijsku koordinaciju.

Luksuzni riječki kruzer u Slavonskom Brodu Mamio poglede Luksuzni riječni kruzer prošao Slavonskim Brodom

Predizborno obećanje

– Kada smo zadnji put obišli sklonište, tamo nije bilo niza stvari koje su potrebne da bi azil funkcionirao, poput karantene za pse koja je obvezna i ograde s jedne strane. Na žalost, pokazalo se da su najave o otvaranju azila bile samo predizborno obećanje jer, kad su izbori prošli, svi su radovi stali. Mi ne tražimo nikakav hotel za pse, kako su nas neki optuživali, nego samo azil koji mora udovoljavati svim propisanim uvjetima za sklonište – kaže Darija Debeljak iz udruge Veselo dvorište. Za to vrijeme o životinjama se i dalje brinu volonteri. Iz udruge upozoravaju da im Grad nije dao ni obećanih 30.000 kuna za projekt kastracije pasa i mačaka za prošlu godinu koji su oni, tvrde, uredno odradili. Iz Grada uzvraćaju da je za gradnju azila dosad izdvojeno 1,8 milijuna kuna i da se navedeni radovi odnose na gradnju prva dva bloka za smještaj pasa, pristupne ceste i parkirališta, postavljanje ograde te potrebne priključke na sustav vodoopskrbe i odvodnje.

Europski standardi

– Upravo zbog činjenice da je Grad već počeo graditi moderni azil, a da susjedne općine i Županija unatoč zakonskim odredbama koje jasno propisuju da na svome području moraju imati azil nisu ni počele s realizacijom ovakvog projekta, tijekom posljednjih mjeseci razgovaralo se o mogućnosti suradnje kad je o tome riječ. Pri tome bi Županija i općine sufinancirale rad azila u Slavonskom Brodu u kojem bi se zbrinjavale napuštene životinje i s njihova područja – kažu u brodskoj Gradskoj upravi.

U odgovoru koji su nam poslali iz Grada piše i kako je ovdje riječ o modernom “no kill” azilu u skladu sa svim europskim propisima i standardima, kapaciteta 120 pasa, te kako će s predstavnicima udruge Veselo dvorište idući tjedan imati sastanak na temu isplate sredstava za planiranu kastraciju.

Otvorena izložba pod nazivom "Stoljeće slavonskobrodske gimnazije" Od udžbenika do plakata Prvih sto godina brodske Gimnazije M. Mesića