Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Ston

Berba soli u najstarijoj europskoj solani ne mijenja se već stoljećima

1/24
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
U solani je 58 bazena koji su podijeljeni u pet skupina jer cijeli proces treba proći pet faza a traje jedan do dva mjeseca, ovisno o vremenu

Berba soli u najstarijoj hrvatskoj, ali i europskoj solani. Sol se u Stonu bere na isti način stoljećima, no danas se sol odvozi drvenim vagonima, a nekada se sol nosila u vrećama na leđima.

neispričani ston Pozivaju se svi koji se žele okušati u glumi na casting

Ston je uz Dubrovnik bio gospodarski i strateški najvažnije mjesto Dubrovačke Republike i drugi grad u Europi rađen planski, a nastao je zbog soli koja je donosila trećinu prihoda Dubrovačkoj Republici, pišu na stranici Solana Ston. Radi zaštite solila izgrađene su i monumentalne zidine u 14. i 15. stoljeću, i to po uzoru na dubrovačke te nose ista imena kula. Najveći pothvat toga doba bila je gradnja posve novih gradova na području Dubrovačke Republike – Stona i Malog Stona, te kilometar dugačkoga zida među njima s kulom vrh brijega (14. st.). Tako je cijeli poluotok Pelješac bio pregrađen i zaštićen od mogućeg napada s kopna s ciljem očuvanja najveće vrijednosti u dubini zaljeva “Stonske solane” velika prirodna solila, u kojima se stoljećima proizvodila morska sol, monopolni proizvod Dubrovačke Republike. Nekadašnja vrijednost Stona kao grada soli potvrđuje se još i danas u pogonima najstarije aktivne solane na svijetu.

Tradicija branja soli se prenosi već 4000 godina i od tada do današnjih dana sol se u njoj proizvodi na isti način jedino uz pomoć mora, sunca i vjetra. U solani je 58 bazena koji su podijeljeni u pet skupina jer cijeli proces treba proći pet faza a traje jedan do dva mjeseca, ovisno o vremenu. Kristalizacijskih je bazena devet a dobili su imena po svecima (Frano, Nikola, Baltazar, Antun, Josip, Ivan, Petar i Pavao), osim jednog koji ima natpis Mundo (svijet). Za vrijeme Dubrovačke Republike upotrebljavali su se još bazeni Vlaho i Lazar s granitnim dnom iz kojeg se vadila najčistija sol i slala na bečki dvor. Sol se dobiva postupkom isparavanja morske vode u velikim plitkim bazenima solane a sezona berbe i proizvodnje soli traje u ljetnim mjesecima, točnije od travnja pa sve do listopada. Iz devet kristalizacijskih bazena obere se oko 500 tona soli godišnje. 

Edivo vina u amforama Mitska vina u amforama Tajnovito mjesto na dnu mora postalo je pravi hit u svijetu