Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
svjetski poznati znanstvenik

Bista Andrije Mohorovičića izronjena iz mora

Bista Andrije Mohorovičića
1/3
Foto: Grad Opatija
Snaga mora i vjetra slomila je spomenik svjetski poznatom znanstveniku te bistu odnijela u more

Olujno jugo koje je u noći s ponedjeljka na utorak poharalo obalu Liburnije nanijelo je velike štete u Voloskom, a stradala je i bista Andrije Mohorovičića, postavljena ispred njegove rodne kuće.

Snaga mora i vjetra slomila je spomenik svjetski poznatom znanstveniku te bistu odnijela u more, priopćili su iz Grada Opatije.

'Caesars women' U Opatiji se snima nova nizozemska serija

U srijedu su članovi opatijske Javne vatrogasne postrojbe, uz pomoć ronilaca, nakon što su pronašli bistu pod morem, krenuli u akciju vađenja brončanog kipa. Srećom, dobro vrijeme i mirno more  omogućili su im uspješno vađenje potopljene biste.

Nakon sanacije cijelog oštećenog platoa šetnice u Voloskom, ispred Mohorovičićeve rodne kuće, bit će popravljen i spomenik te će bista svjetski poznatog Vološćana biti vraćena na svoje mjesto.

Podsjetimo, Andrija Mohorovičić rođen je 23. siječnja 1857. u Voloskom. Bio je geofizičar, a li i istaknuti hrvatski znanstvenik na području meteorologije i seizmologije.

Svjetski poznati znanstvenik postao je otkrićem diskontinuiteta u zemljinoj kori koji je i nazvan po njemu, Mohorovičićev diskontinuitet ili, jednostavnije, Moho sloj.

Opatija 'Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!' Nizozemska princeza u Opatiji govorila o djeci