Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Dan Splitsko-dalmatinske županije obilježen je svečanom sjednicom Županijske skupštine, na kojoj su dodijeljene i nagrade

Boban: “Županija za tebe”, programi koje drugi uče od nas

Foto: SDŽ
U sklopu programa “Tu je tvoj dom” potpisani su ugovori vrijedni više od 20 milijuna kuna

Svečanom sjednicom Županijske skupštine, koja je održana u HNK Split, proslavljen je Dan Splitsko-dalmatinske županije i blagdan sv. Jeronima, njezina patrona.

– Što je temeljno poslanje Županije? Što županije znače u životu svakog čovjeka, svake obitelji?  Izdvojio sam za ovu prigodu nekoliko stupova na kojima počiva Županija. To su: poticanje malog i srednjeg gospodarstva, izgradnja potrebne infrastrukture, demografija i decentralizacija te ulaganje u nove tehnologije i poticanje izvrsnosti. Zajedničkim imenom “Županija za tebe” javnosti predstavljamo naše različite programe kojima se možemo pohvaliti i koje drugi danas od nas uče – rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Demografske mjere

Spomenuo je i veliki projekt aglomeracije koji se provodi na području cijele županije i zahvaljujući kojemu je cijela Splitsko-dalmatinska županija jedno veliko gradilište te program FIRESPILL.

– Program “Tu je tvoj dom” program je demografskih mjera poticaja mladim obiteljima iz ruralnih područja za izgradnju i adaptaciju kuća na području SDŽ-a. Samo ove godine potpisano je 47 ugovora u vrijednosti od 4,9 milijuna kuna, a ukupno do sada 203 ugovora vrijedna više od 20 milijuna kuna – rekao je Boban i naglasio da je riječ o sredstvima usmjerenima na decentralizaciju i ravnomjeran razvoj svih krajeva županije.

Najavio je kako su na dobrom putu umreženja cijele županije, dovođenja širokopojasnog interneta u sve poslovne zone, a onda i svako naseljeno mjesto što će doprinijeti razvoju IT tehnologija.

Potpora za solarne ploče

– Predviđajući na vrijeme energetsku krizu i njezine posljedice na ukupni život svakog građanina na području naše županije, još prije četiri godine počeli smo planirati, a ove godine i realizirati uspostavu Energetske agencije, kojoj je zadaća biti na usluzi svima koji se odluče za ugradnju primjerice solarnih ploča ili neki drugi oblik energetske uštede na svojim domovima – rekao je Boban.

Predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić u svom je govoru apostrofirao problem depopulacije.

– Prošlog su tjedna objavljeni pomalo zbrkani demografski podaci, koji ipak, nažalost, nedvosmisleno govore da nas je sve manje i da smo sami sebi najveća prijetnja. Na taj gorući problem  treba odgovoriti hitno, ne štedeći sredstva. To nam je jedna od glavnih zadaća – rekao je Šimundić.

Nagrade za životno djelo Baranoviću, Gliboti i Tvrdiću

Čestitke u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića uputio je njegov izaslanik, potpredsjednik Vlade Oleg Butković, a u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića prigodno se obratio saborski zastupnik Ante Sanader.

U ovoj svečanoj prigodi uručene su i županijske nagrade. Nagrade za životno djelo uručene su najstarijem prvotimcu Hajduka prof. Antunu Tonču Baranoviću, dugogodišnjem voditelju Gradske glazbe Imotski prof. Ivanu Gliboti te proslavljenom košarkašu Rati Tvrdiću.

Osobne nagrade dobili su magistar poslovnih znanosti i promicatelj cjeloživotnog učenja Frane Bešker, dipl. ing. elektrotehnike 
Ivica Pivačić, povjesničar umjetnosti akademik Radoslav Tomić te profesor tjelesne i zdravstvene kulture, dugogodišnji djelatnik Centra za autizam Split Stipe Valenta.

Skupne nagrade, odlukom skupštine, dodijeljene su Bratovštini Gospe od Zdravlja Udruge sv. Lovro, Zajednici Cenacolo u Ugljanima pokraj Trilja, koja je osnovana 1992. godine, te Dragovoljačko-braniteljskoj udruzi “Stina pradidova” iz Kaštel Gomilice, Klubu žena liječenih na dojci, Kuglačkom klubu “Mertojak” Split i Kulturno-umjetničkom društvu “Kvadrilja” Trogir.