Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Skupština Zagrebačke županije

Bolnici Naftalan i Distributivnom centru za voće i povrće suglasnost za kreditno zaduženje

Skupština Zagrebačke županije
Foto: Zagrebačka županija
Naftalanu je odobreno kreditno zaduženje od 28 milijuna kuna s rokom otplata od 11 godina uz kamatnu stopu od 2,40 posto te mogućnost prijevremene otplate kredita

Skupština Zagrebačke županije danas je na sjednici dala suglasnost za kreditno zaduženje Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, Distributivnom centru za voće i povrće te Zagrebačkoj županiji za realizaciju županijskih strateških projekata te radova na dogradnji Osnovne škole Bistra.

Za realizaciju razvojnog projekta "Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima", čija je ukupna vrijednost procijenjena na 35 milijuna kuna, Naftalanu je odobreno kreditno zaduženje od 28 milijuna kuna s rokom otplata od 11 godina uz kamatnu stopu od 2,40 posto te mogućnost prijevremene otplate kredita, priopćeno je iz Ureda župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. 

Županija je za taj projekt u ovoj godini osigurala 10 milijuna kuna. U tijeku su radovi na prvoj fazi proširenja vrijedni 2,1 milijun kuna koji se financiraju iz vlastitih prihoda bolnice, a završetak radova očekuje se u travnju, kada kreće druga faza gradnje u sklopu koje će se dograditi postojeća glavna zgrada bolnice. U njoj se planira izgraditi teretana, fitness centar, polivalentna dvorana sa 190 sjedećih mjesta i dvorana za medicinsku gimnastiku te bolnička kuhinja s bolničkim restoranom.

"Ovo je povijesni trenutak za Specijalnu bolnicu Naftalan koja je dobar primjer upravljanja vlasnika bolnice. U iznimno je dobrom stanju, nema kumuliranog gubitka i ostvaruje dobit. Ovim proširenjem učinit će se veliki iskorak u kvaliteti pružanja usluga svim pacijentima", rekao je predsjednik Županijske skupštine i dugogodišnji predsjednik Upravnog vijeća te bolnice Dražen Bošnjaković.

Istaknuo je kako je Zagrebačka županija jedina županija koja nema ni jednu zdravstvenu ustanovu na svom području u postupku sanacije. 

Za Distributvni centar zaduženje na rok od deset godina

Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. kreditno će se zadužiti za 27 milijuna kuna na rok od 10 godina uz mogućnost prijevremene otplate kredita. Istaknuto je kako su ta sredstva nužna za financiranje gradnje ULO hladnjače s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima.

Većina sredstava za gradnju, oko 23,3 milijuna kuna osigurana su temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te će se isplatiti po završetku dijela investicije. Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Distributivni centar za voće i povrće s iznosom od oko 2,8 milijuna kuna.

"Radi se o jedinoj hladnjači u našoj državi kapaciteta 3000 tona koja nije u vlasništvu trgovaca, a omogućit će proizvođačima s područja Zagrebačke županije, ali i šire, da svoje proizvode skladište prema uvjetima koje ne diktiraju trgovci, konkuriraju uvoznoj robi, ali i potrošačima nude domaće proizvode provjerene kvalitete tijekom cijele godine", istaknuo je župan Kožić. Vjeruje da će centar postati regionalni lider za domaće proizvođače jer će im omogućiti stvaranje veće dobiti, a time i razvoj hrvatske poljoprivrede.

Rekonstrukcija i opremanje Osnovne škole Bistra

Na sjednici je dana suglasnost i za kreditno zaduženje za radove na dogradnji, rekonstrukciji i opremanju Osnovne škole Bistra. Županija će osigurati 18 milijuna kuna, od kojih bi se 10 milijuna realiziralo kreditom, a u projekcijama proračuna za 2018. godinu predviđeno je 2,1 milijun kuna. Školu u Bistri pohađa 453 učenika u tri smjene, a radovi na dogradnji i rekonstrukciji škole ukupne vrijednosti oko 21,2 milijuna kuna počeli su u listopadu 2016. godine.

Župan Kožić napomenuo je da se uz školu u Bistri u ovoj godini očekuje završetak dogradnje Osnovne škole Bedenica, izgradnja nove osnovne škole u Jastrebarskom te sportske dvorane u Klinča Selima i Posavskim Bregima. "Poznati smo po tome da najviše od svih županija u Hrvatskoj izdvajamo za školstvo tj. oko 40 posto izvornog proračuna, a u ovoj godini osigurali smo do sada najveći iznos za kapitalnu izgradnju u školstvu i to oko 47,5 milijuna kuna", istaknuo je Kožić.

Vijećnici Županijske skupštine odlučili su i da se zbog velikog broja učenika Područna škola Rakitje Osnovne škole Sveta Nedelja postaje samostalna ustanova i zvat će se Osnovna škola Vladimira Dešćaka. Prihvatili su i Izvješće o radu Županijskog povjerenstva za elementarne nepogode za 2016. godinu.

Na sjednici je, među ostalim, donesena i Strategija kulturnog razvoja Zagrebačke županije #kultura697  koja za cilj ima unaprijediti kulturni život u svih 697 naselja Županije.