Vrijeme je kestena i mnogi su se građani odlučili na skupljanje u šumama u okolici Zagreba.
Kesteni se beru kada plod padne s drva kestena i kada bodljikava čahura u kojoj se nalaze malo posmeđi. Ako se plod lako izvadi iz čahure i ima glatku površinu tada možete biti sigurni da je dovoljno zreo te ga možete ubrati, piše na stranici Point.
Kesteni imaju mnoga ljekovita svojstva. Oni su izvor vitamina C, B6, elemenata koje naš organizam ima u tragovima, ali koji su vrlo važni za normalan rad organizma te su izvor mnogih minerala poput kalija, fosfora, kalcija, magnezija i drugih. Također je važno napomenuti da ne sadrže gluten pa su zato pogodni za osobe koje su osjetljive na njega, a imaju i veliku energetsku vrijednost pa se stoga preporučaju sportašima i djeci u razvoju. Kesteni pomažu kod kardiovaskularnih (anemije), bubrežnih, probavnih (gastritis) i dišnih (kašalj, bronhitis, astma) bolesti. Oni još i snizuju kolesterol i pročišćavaju krv.