Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u pratnji troje ministara i župana Danijela Marušića novoizgrađenu riječnu luku Slavonski Brod

Brodska luka dobila najveći kontejnerski terminal u regiji

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
– Uspjeli smo sagraditi nešto  najveće u regiji, a to je naša luka. Kontejneri su počeli kontinuirano dolaziti u Slavonski Brod, koji je sada u međunarodnim asocijacijama prepoznat kao luka – rekao je Marijan Jurić, ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u pratnji ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića te župana Brodsko-posavske županije 
Danijela Marušića novoizgrađenu riječnu luku u Slavonskom Brodu. Ukupna vrijednost završenog projekta je oko 280 milijuna kuna, od čega na posljednju fazu vezanu za proširenje terminala, koja je financirana iz europskih fondova, otpada oko 130 milijuna kuna.

”Izgleda lijepo i impresivno”

Projekt je uspješno priveden kraju u lipnju prošle godine i  luka je spremna za carinsku slobodnu zonu. Kroz projekt je nadograđena lučka infrastruktura, preusmjeren je teret s ceste i željeznice na unutarnje plovne putove, potaknuta je integracija u prometnu mrežu Europske unije i povećan kapacitet luke, što će omogućiti daljnji razvoj gospodarskih aktivnosti i operativnih mogućnosti luke.

– Terminal izgleda zaista lijepo i impresivno. Podsjeća me na Zagrebačku obalu u Rijeci, budući da je ona puno veća i puno se više o njoj govori. Naravno, Rijeka je uvijek atraktivnija, ali ovaj projekt ovdje u Slavonskom Brodu zapravo pokazuje opredjeljenje Vlade i našeg ministarstva da koristimo i sve više usmjeravamo sredstva i investicije prema rijekama i unutarnjim plovnim putovima, naravno, u tom smislu i teretnih terminala – rekao je ministar Oleg Butković.

Govoreći o nastavku projekta, odnosno proširenju kapaciteta terminala, Butković je istaknuo da će se u novi objekt smjestiti carina, policija i druge službe.

Jedan od zadataka na kojima će se raditi u nadolazećem razdoblju je i čišćenje i produbljenje riječnog korita kako bi se omogućila plovnost Save tijekom deset mjeseci godišnje. No za taj posao tek treba ishoditi građevinsku dozvolu.

U posljednjih deset godina Luka Brod pretovarila je gotovo 2 milijuna tona tereta. U posljednjih šest mjeseci zabilježeno je povećanje pretovara kamionskog prometa i tako je pretovareno više od 15 tisuća tona tereta, a u probnom radu dovoza kontejnera željeznicom u Slavonski Brod, koji provodi riječka tvrtka Manšped, u posljednja dva mjeseca pretovareno je oko 1500 kontejnera. To se u Slavonskom Brodu do sada nije dogodilo, a taj pretovar rast će i dalje.

Prepoznali ih u Europi

Radove na proširenju kontejnerskog terminala premijeru i ministrima predstavili su voditelji Lučke uprave.

– Uspjeli smo sagraditi nešto  najveće u regiji, a to je naša luka. Kontejneri su počeli kontinuirano dolaziti u Slavonski Brod, koji je sada u međunarodnim asocijacijama prepoznat kao luka. Na  tjednoj bazi imamo oko tri vlaka s 240 kontejnera, a dio kontejnera dolazi i kamionima koji idu ili u Rijeku ili dalje – rekao je Marijan Jurić, ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod.