Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Predstavljen 47 milijuna kuna vrijedan projekt razvoja širokopojasne infrastrukture nove generacije koji sufinancira Europska unija

Brzi i ultrabrzi internet za 10 općina na istoku županije

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
– Ovo znači puno. To nije samo bolji društveni, sociološki i neki drugi oblik života. To je i pokretač gospodarstva – rekao je župan brodsko-posavski Danijel Marušić

Na području Brodsko-posavske županije započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture. Projekt se provodi na 7654 “bijelih” adresa, odnosno priključaka na području općina Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultrabrzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni 
pristup internetu. Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže.

Više od 7600 priključaka

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima  ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja. Ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture u deset spomenutih općina na istoku županije viša je od 47 milijuna kuna, pri čemu će Hrvatski telekom investirati 29 milijuna kuna, dok će preostali iznos od 18 milijuna kuna sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

– Hrvatski telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, s prosječnim godišnjim ulaganjima većim od jedne i pol milijarde kuna, kontinuirano radi na povećanju dostupnosti širokopojasnog interneta. Brz i kvalitetan pristup internetu pridonijet će poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva, ali isto tako i gospodarskim ulaganjima, osnivanju novih kompanija i otvaranju novih radnih mjesta –  izjavio je Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog telekoma.

Next Generation Access – NGA mreža koju će Hrvatski telekom izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na tom području.

Bolja kvaliteta života

Nositelj projekta je Brodsko-posavska županija. Župan Danijel Marušić zahvalio je svima koji su na bilo koji način pridonijeli da se ovaj vrlo vrijedan projekt realizira.

– Ovo znači puno. To nije samo bolji društveni, sociološki i neki drugi oblik života. To je i pokretač gospodarstva, jer svi smo svjedoci da danas bez dobrih veza i dobrog interneta nema ni razvoja gospodarstva. Ima jako puno ljudi koji su sudjelovali u ovome i koji će pomoći da se projekt završi. Bit ćemo sretni kad svi zajedno vidimo njegove benefite – rekao je Marušić.