Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Uređenje kuća

Caritas donirao Hrvatima prognanima s Kosova poklon bonove za namještaj

Dumača
1/4
Foto: Večernji list
Caritas biskupije već je ranije pomogao pri uređenju dijela kuća darovavši potreban građevinski materijal, ali i rabljeni namještaj koji je prikupljen ciljano za Dumače

Poklon bonove za kupnju namještaja uručili su Hrvatima prognanima s Kosova sisački biskup Vlado Košić i vodstvo biskupijskog Caritasa. Donacija, vrijedna više od 172.000 kuna, rezultat je donatorskog ručka održanog u organizaciji Sisačke biskupije kako bi se pomoglo stanovnicima ovog naselja izgrađenog u sklopu nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Dodjelom obiteljskih kuća u državnom vlasništvu, u svibnju je stambeno zbrinuta 41 obitelj sa 196 članova obitelji Hrvata koji su protjerani s Kosova. No, dobivene kuće bile su prazne i neuređene, za što većina nije imala novce dok je rok za iseljavanje iz starog smještaja bio kratak.

Obitelji su dobile poklon bonove za namještaj vrijednosti od dvije do sedam tisuća kuna. 

- Kuće još uvijek nisu vlasništvo ovih obitelji već su im dane u najam, ali ministar državne imovine Goran Marić obećao je da će i ova nepravda biti uskoro ispravljena -  rekao je biskup Košić zahvalivši donatorima. 

Caritas biskupije već je ranije pomogao pri uređenju dijela kuća darovavši potreban građevinski materijal, ali i rabljeni namještaj koji je prikupljen ciljano za Dumače. Iz Caritasa apeliraju na pomoć pri osiguravanju ogrjevne sezone za prognane obitelji jer samo mali dio obitelji ima potrebne peći za grijanje i osigurana drva.