Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
SUCI POROTNICI

Časna i odgovorna dužnost koja iziskuje i puno hrabrosti

1/2
Foto: Brodsko-posavska županija
Devet novih sudaca porotnika za mladež Općinskog suda u Slavonskom Brodu u županijskoj je vijećnici položilo svečanu prisegu

Županijska skupština Brodsko-posavske županije na svojoj je 11. sjednici donijela rješenje o imenovanju sudaca porotnika za mladež Općinskog suda u Slavonskom Brodu. Odabranih devet sudaca porotnika prošlog je tjedna u županijskoj vijećnici prisegnulo na ovu odgovornu dužnost.

Predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić kazao je da su u pravnom sustavu Republike Hrvatske suci porotnici za mladež dio pravosudnog tima koji aktivno sudjeluje u kaznenim postupcima protiv mladih počinitelja. Dodao je da znanje i iskustvo u postupanju s mladima može pomoći i usmjeriti suca pri donošenju presude.

Pomažu pri odlučivanju

Porotnici su u ravnopravnom položaju u odnosu na suce profesionalce te s njima sudjeluju u odlučivanju te o činjeničnim i pravnim pitanjima.

Dodatnu težinu i odgovornost u obnašanju porotničke dužnosti, kazao je Ćosić, ima upravo spoznaja da je riječ o posebnoj kategoriji počinitelja kaznenih dijela, maloljetnicima i mlađim punoljetnicima te odraslim počiniteljima koji su počinili određena kaznena djela na štetu djece i maloljetnika.

Suci porotnici, iako pravni laici, nerijetko imaju neke druge kvalifikacije koje sudac profesionalac ne posjeduje ili ne posjeduje u dovoljnoj mjeri, a mogu biti od pomoći pri donošenju odluke.

– Vjerujem da ćete se objektivno i nepristrano zalagati za izricanje sankcija koje, osim represivne, imaju i preventivnu ulogu. Krajnji cilj je zaštita djece i mladeži te ublažavanje štetnih posljedica i utjecaja na njihov daljnji odgoj i razvoj. Želim vam uspješan rad uz nadu da sudskih postupaka u kojima morate sudjelovati neće biti puno. Zbog toga svi moramo pomoći mladima u traženju pravog puta, njihovu odrastanju i formiranju u osobe koje će svojim djelovanjem i ponašanjem postati korisni članovi našeg društva i zajednice – istaknuo je Ćosić prije samog čina davanja prisege.

Novoizabranim sucima porotnicima za mladež čestitao je i župan Danijel Marušić kazavši da ovo nije nimalo laka dužnost s obzirom na to da zahtijeva i dosta hrabrosti. Na kraju im je poželio puno uspjeha u budućem radu.

Profesija glavni kriterij

Predsjednik Općinskog suda u Slavonskom Brodu Vedran Pavelić ukratko je pojasnio rad i dužnosti sudaca porotnika u sudskim procesima naglasivši da je profesija kojom se bave bila jedan od glavnih kriterija za izbor na ovu dužnost. Tu su, naravno, i osobnost, moral te čast koje devet novoizabranih sudaca porotnika posjeduje.

Dodao je da ova iznimna čast povlači za sobom i određene odgovornosti pri donošenju odluka u postupcima u kojima sudjeluju sudac profesionalac i dva suca porotnika. Kazao je da u raspravama i donošenju konačnih odluka moraju biti pošteni i pravedni te da se moraju voditi samo činjenicama koje se nalaze u koricama spisa.