Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Spašavanje starog mlina

Čekajući obnovu, potopljena turistička atrakcija na Muri

Potopljeni mlin na Muri
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Kako bi se spriječile nove havarije, Općina Sveti Martin na Muri, koja je vlasnik vodenice, naručila je nove, izdržljivije čamce na kojima mlin leži kako bi se spriječile nove havarije

Mlin na rijeci Muri u Žabniku u Međimurskoj županiji, jedna od prepoznatljivijih turističkih atrakcija na sjeverozapadu Hrvatske, potopljen je i umalo da cijeli nije završio ispod površine vode! Vlasnik drvene vodenice koja pluta uz obalu jest Općina Sveti Martin na Muri, čiji načelnik kaže da će ovih dana mlin biti posve obnovljen.

– Pripreme za to traju već mjesecima i sva je potrebna dokumentacija pribavljena. Naručeni su dijelovi i radovi trebaju početi do kraja tjedna. Ovo potapanje do kojeg je došlo samo je potvrda da je krajnji čas da se započne obnova – ističe načelnik Franjo Makovec.

Mlin je sagrađen prije deset godina zahvaljujući inicijativi Ekološke organizacije Lipa, kao podsjetnik na mlinove kojih je prošlog stoljeća na Muri, na potezu od Lapšine do Podturna, bilo devedesetak. Imali su više vlasnika koji su se nazivali ketuši. U povijesnim dokumentima spominju se i mlinovi iz 18. stoljeća, u kojima su seljaci mljeli kukuruz, raž i pšenicu. Kad se nakon Drugog svjetskog rata kruh počeo kupovati u pekarnicama, počeli su se gasiti, a posljednje mlinsko kolo zavrtjelo se prije tridesetak godina, upravo kod Žabnika, najsjevernijoj točki Hrvatske.

Potopljen i prije tri godine

Gradnju novog mlina sufinancirala je Europska unija. Do mlina vodi i poučna Mlinarska staza, a uređen je i Centar za posjetitelje “Mlinarska kuća” u sklopu Mlinarskog grunta. Mlin ima ugrađen mehanizam iz 1902. godine kako bi bio što autentičniji. U razgledavanje dolaze turisti i učenici koji uče o mlinarenju kao starom zanatu. Kako nam kažu u Turističkoj zajednici Sv. Martin na Muri, prošle je godine mlin posjetilo 5000 ljudi, a još toliko ga je razgledalo izvana, s obale, bez najave i kupnje ulaznice. Čak je i opjevan, pa tako stihovi jedne pjesme glase: “Zapregnite z menom cujze, tpelajmo se tijam k Muri, bote čuli kak jan melin, lepo bučka i žlaburi”.

Inače, mlin je bio potopljen i prije tri godine, a izvučen je s pomoću dizalice.

Općina je sad naručila nove, izdržljivije kompove, čamce na kojima objekt leži, koji će uskoro biti postavljeni, pa je očekivati da više neće biti havarija.

– Ministarstvo kulture nam je, na žalost, dalo samo 70.000 kuna za rekonstrukciju, a treba nam još oko 300.000 kuna, koje ćemo najvjerojatnije morati platiti sami – ističe Makovec.