Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Zaštita prirode i turizma

Centar posvećen jednom od najugroženijih leptira u EU

Lopatinec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Petra Pavičić iz REDEA-e ističe da projekt ima snažnu edukacijsku komponentu o važnosti očuvanja prirodne baštine

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu s uređenim prizemljem i okućnicom sjedišta Javne ustanove Međimurska priroda, edukacijsko-interpretacijski centar Matulov grunt u Frkanovcu i uređenje i opremanje eko-turističke poučne pješačke i biciklističke staze Svetomartinska Mura na području Općine Sveti Martin na Muri tri su glavne aktivnosti u sklopu projekta “Med dvemi vodami” vrijednog 12,1 milijuna kuna, od čega su 85 posto bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će preostalih 15 posto pokriti Međimurska županija i Općina Sveti Martin na Muri.

Matija Posavec Analiza Međimurskoj županiji petica iz transparentnosti

Kompleksan projekt

– Projekt je vrlo kompleksan i doprinijet će turističkoj ponudi Međimurja trima značajnim investicijama. Međimurskoj županiji donijet će višestruki povrat kada je riječ o razvoju turizma i očuvanju prirodne baštine i dokaz je da ne koristimo europska sredstva samo u obrazovanju, kulturi, zdravstvu, već promišljeno ulažemo i u prirodnu baštinu – istaknuo je župan Matija Posavec i zahvalio ekipi koja je pripremala projekt. Matulov grunt u Frkanovcu obuhvaća rekonstrukciju i opremanje objekta u vlasništvu Međimurske županije, u kojem će biti centar za interpretaciju zaštićenog leptira plavca i značajnih staništa gornjeg Međimurja, dijela ekološke mreže Natura 2000. Spomenik prirode Bedekovićeve grabe jedan je od najvrednijih prirodnih bisera Hrvatske u kojem žive veliki i zagasiti livadni plavac koji se ubrajaju u najugroženije europske vrste danjih leptira. Uz vlažne livade u Zovju kod Koprivnice jedino su poznato stanište na kojem žive obje vrste leptira. Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode, napominje da se na konceptu radilo od 2007. godine te da se nakon 11 godina uloženi trud i rad isplatio. Autorski koncept samog postava izradio je vrhunski tim kreativaca konzorcija Muze. Projekt će biti predstavljen u rujnu ove godine u Križovcu. – Svjestan sam da će biti mnogo izazova, ali vjerujem u odličnu projektnu ekipu i uspješan završetak projekta – rekao je Golub. Spoj je to zaštite prirode i turizma, a dobit će se prostor u kojem će, istaknuto je, prirodu upoznavati mlađe generacije, budući čuvari prirode. Načelnik općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec naglašava da će se revitalizirati prostor uz Muru, a turistička ponuda Međimurja postat će još atraktivnija.

Za lokalno stanovništvo

Petra Pavičić, voditeljica projekta iz REDEA-e dodala je da projekt za lokalno stanovništvo i posjetitelje ima snažnu edukacijsku komponentu o važnosti očuvanja prirodne baštine. Svi programi i postavi bit će prilagođeni potrebama osoba s invaliditetom. Projektni prijedlog pripreman je u suradnji Međimurske prirode, Međimurske županije, Javne ustanove REDEA-e, Turističke zajednice Međimurske županije i Općine Sveti Martin na Muri.

Zrinski Prekogranična suradnja Zrinski poveznica s Baranyom