Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Vrijedan projekt Gradskog društva Crvenog križa u Vrbovcu

Centar za pružanje socijalnih usluga je tu za sve Vrbovčane

Foto: Dražen Kopač
- Osobe starije životne dobi moći će dobiti psihosocijalnu podršku, usluge savjetovanja i pomaganja. Sagradit će se i dvije stambene jedinice za organizirano stanovanje četiri osobe. Također, u budućoj zgradi za pružanje socijalnih usluga pripremat će se i obroci za sedamdesetak starijih osoba - poručuju iz Zagrebačke županije

Zamjenik župana Damir Tomljenović, zajedno s gradonačelnikom Vrbovca Denisom Kraljom, obišao je nedavno gradilište zgrade za pružanje socijalnih usluga, koju europskim novcem, u središtu Vrbovca, gradi Gradsko društvo Crvenoga križa.

I mjesto za stanovanje

Ovim će se, kažu u Zagrebačkoj županiji, riješiti problem nedostatna prostora za pružanje socijalnih usluga, posebno novih modela usluga namijenjenih starijim i nemoćnim osobama. U zgradi će se pružati usluge dnevnoga boravka s terapeutskim i radno-okupacijskim aktivnostima, kroz stolarske, keramičarske, tekstilne, kulinarske, hortikulturne, glazbene, sportsko-rekreativne i 
druge radionice.

Planiran je i prostor potreban za pružanje usluge pomoći u kući kao i kupaonica za teško pokretne, i nepokretne korisnike. Zgradu će, osim umirovljenika, koristiti i djeca koja u organizaciji Crvenog križa imaju osiguran boravak.

- Osobe starije životne dobi moći će dobiti psihosocijalnu podršku, usluge savjetovanja i pomaganja. Sagradit će se i dvije stambene jedinice za organizirano stanovanje četiri osobe. Također, u budućoj zgradi za pružanje socijalnih usluga pripremat će se i obroci za sedamdesetak starijih osoba. Novac za gradnju i opremanje zgrade dobiven je iz Europskog fonda za regionalni razvoj - ukupno 14,97 milijuna kuna. No, kako su od prijave projekta pa do početka gradnje  osjetno poskupjeli građevinski radovi, potrebno je osigurati dodatna sredstva - kažu u Županiji.

- Odmah smo reagirali na dopis Gradskog društva Crvenoga križa Vrbovca i u prijedlogu proračuna za 2022. predvidjeli milijun kuna, s kojim ćemo sufinancirati gradnju zgrade. Radi se o dobrodošlom projektu. Ono što će on pružiti jako dobro će doći osobama kojima je pomoć potrebna - rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

Jelena Mucko, ravnateljica GD Crvenoga križa Vrbovca, rekla je, pak, da je zgrada projektirana na način da se danas-sutra može 
nadograditi novim sadržajima, ovisno o izvorima financiranja. Sada se gradi podrum, prizemlje  i prvi kat. Rekla je i da su izvaninstitucionalne socijalne usluge na području Vrbovca dugo bile zanemarivane, odnosno svi problemi starijih osoba, koje su otežano živjele u svojim kućanstvima, rješavani su njihovim smještajem  u udomiteljske obitelji.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj rekao je, pak, da će zgrada za pružanje socijalnih usluga donijeti korist svim Vrbovčanima.

Oaza za druženje

Objekt je smješten u Ulici poginulih branitelja u Vrbovcu, odmah kraj vrbovečke Gradske  tržnice.

- Gradsko društvo Crvenog  križa Vrbovec u postupku je realizacije najvećeg i najvažnijeg EU projekta “To Mi Treba”, izgradnja 
Centra za pružanje socijalnih usluga u zajednici. Mjesta u kojem će se okupljati umirovljenici i starije osobe kako bi se družili, 
zabavljali, prenosili svoja životna iskustva, prakticirati zdravstvene i druge programe koji doprinose zadržavanju psihofizičkih funkcija i vitalnosti – istaknula je ravnateljica GDCK Vrbovec Jelena Mucko na službenoj Facebook stranici u listopadu ove godine, prilikom početka radova.

Nakon gradilišta, zamjenik župana Damir Tomljenović, obišao je i prostore Gradskog društva Crvenoga križa Vrbovca, gdje je upoznat i s ostalim europskim projektima koje društvo provodi.