Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Teritorijalna raspodjela

Da bi izvadili građevinsku dozvolu, do nadležnog ureda moraju putovati 19 sati

Hrvatska Kostajnica
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Iz Hrvatske Kostajnice po “papire” se mora u Novsku do koje nema izravnog prijevoza

– Da bi stanovnik Hrvatske Kostajnice došao do nadležne ispostave Upravnog odjela za obavljanje poslova iz područja prostornog uređenja i graditeljstva, mora ići u Novsku. A da bi stigao do Novske, može otići do Sunje i hvatati vlak ili pak do Siska na autobus, što uz najbolju sreću znači krenuti na put ujutro u pet i vratiti se oko ponoći – kazuje nam poduzetnik i nekadašnji gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Davor Govorčinović.

Ogorčen je što je njegov grad po nadležnosti za izdavanje građevinskih, lokacijskih i drugih dozvola potpao pod Novsku, skupa sa susjednim Majurom i Donjim Kukuruzarima, jednako tako javnim prijevozom izoliranim od Novske. Ističe da logika stvari nalaže da i Hrvatska Kostajnica bude pod Siskom gdje se izdaju i dozvole, primjerice, stanovnicima Dvora koji, ako nemaju vlastiti prijevoz, u Sisak idu baš preko Hrvatske Kostajnice. Govorčinović je nedavno u Novsku predao zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za objekt građen prije Domovinskog rata, na što mu je, kaže, odgovoreno da tamo ima više od 1000 neriješenih predmeta te da će se načekati.

Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Sisačko-moslavačke županije Blanka Bobetko Majstorović ističe kako situacija nije tako loša kao što ističe nekadašnji gradonačelnik.

Svaki treći objekt nelegalan

Naime, postoji odluka o uspostavi zasebne ispostave i u Hrvatskoj Kostajnici i Glini, no nikada nije provedena. Stoga su teritorijalno preraspodijelili predmete na postojeće ispostave – Sisak, Petrinju i Novsku.

– Znamo da je javni prijevoz problem, no svi su naši zahtjevi na internetu. Nema potrebe fizički ići u Novsku. Iz Dvora je čak veća udaljenost do Siska nego iz Kostajnice do Novske, ali nismo imali drugog izbora – rekla je pročelnica.

Osvrnula se i na navode o velikom broju zahtjeva i zaostacima.

– Nije posebna gužva u Novskoj. Činjenica jest da mi imamo jako puno predmeta. Dobili smo za cijelu županiju više od 19.000 zahtjeva za legalizaciju pa ispada da je svaki treći objekt nelegalan. No ljudi su podnosili zahtjeve i za ono što nisu trebali pa sada odustaju, a neki moraju dopunjavati dokumentaciju – dodala je Bobetko Majstorović.