Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Europska komisija dodjeljuje EU Organic Award

David Pejić među finalistima za naj eko proizvođača Europe

Foto: Zagrebačka županija
Za nagradu konkurira Pejićevo eko imanje Zrno površine 22 hektara i s 39 zaposlenika koji uzgajaju oko 60 različitih kultura - dio povrća prerađuju u zimnicu, a proizvode i više od 10 vrsta kruha od kiselog tijesta

David Pejić, direktor najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, smještenog u općini Dubrava u Zagrebačkoj županiji, jedan je od finalista EU Organic Award, nagrade za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU. Nagradu prvi put, nastavno na Akcijski plan za razvoj ekološke poljoprivrede, dodjeljuje Europska komisija, a Pejić je jedini predstavnik iz naše zemlje.

Eko imanje Zrno

Nagradom EU Organic Award Komisija želi osvijestiti javnost o karakteristikama i prednostima ekološke proizvodnje s obzirom na to da je u sklopu strategije Od polja do stola i strategije bioraznolikosti jedan od strateških ciljeva EU da do 2030. godine 25 posto 
poljoprivrednog zemljišta bude pod ekološkim uzgojem.

– Iznimno smo počašćeni što je Europska komisija odlučila prepoznati naš rad, uvrstivši nas u uži izbor finalista za EU Organic Award. Kroz projekte poput najvećeg biointenzivnog no-till vrta u regiji ili Zrno bio bistroa, prvog i jedinog certificiranog ekološkog 
restorana u Hrvatskoj, nastojimo primjerom predstaviti i educirati tržište te njegove sudionike o važnosti ekološke poljoprivrede za dobrobit okoliša i pojedinca – rekao je Pejić.

Na eko imanju Zrno površine 22 hektara Pejić ima 39 zaposlenika koji danas uzgajaju oko 60 različitih kultura. Osim direktne prodaje, dio povrća prerađuju u zimnicu, a proizvode i više od  10 vrsta kruha od kiselog tijesta, slastice te niz gotovih jela. Svi su  proizvodi ekološki certificirani, bez namirnica životinjskog podrijetla.

– U okolnostima u kojima je zdravlje ekosustava i nas samih ozbiljno ugroženo uporabom pesticida, vjerujemo da ekološka 
poljoprivreda pruža put u bolju i zdraviju budućnost te ostajemo potpuno posvećeni njenom razvoju – rekao je Pejić, u čijem se zagrebačkom, za sada jedinom certificiranom ekološkom restoranu, Zrno bio bistrou, mogu kušati i gotova jela od njihovih 
proizvoda.

Inače, Zagrebačka županija uvelike je orijentirana prema promociji i poticanju ekološke proizvodnje na svom području. Primjerice, od ove godine maksimalan iznos potpore u poljoprivredi za ekološke proizvođače iznosi do 150.000 kuna, dok maksimalna potpora za konvencionalne proizvođače iznosi 100.000 kuna, čime se također nastoji preorijentirati poljoprivrednike na ovaj zdraviji i održiviji način proizvodnje.

Od polja do stola

Dodjelom ove nagrade na razini EU želi se odati priznanje najboljim i najinovativnijim dionicima u ekološkom vrijednosnom lancu koji pridonose smanjenju negativnog utjecaja poljoprivrede na okoliš i klimu te ostvarivanju ciljeva strategije EU Od polja do stola i strategije za bioraznolikost. Objava pobjednika bit će u rujnu ove godine u Bruxellesu.