Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Bolji uvjeti za djecu

Dječji vrtić Bjelovar dobio moderno opremljenu senzornu sobu i igralište

1/8
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Ovaj projekt od velike je važnosti za roditelje koji su djecu s teškoćama u razvoju na terapije morali voditi u Zagreb

Dječji vrtić Bjelovar završio je s prenamjenom prostorije u senzornu sobu i igralište koje će služiti djeci s teškoćama u terapiji.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Djeca s teškoćama u razvoju

Podsjetimo, prema Programu podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima, koji sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Gradu Bjelovaru prošloga ljeta odobreno je 355.761,00 kuna za prenamjenu prostorije u senzornu sobu u Dječjem vrtiću Bjelovar. Također, djeci s teškoćama u razvoju na taj je način osigurano i senzorno igralište.

Radovi su gotovi, a službeno preuzimanje radova i obilazak senzorne sobe i igrališta održani su u petak. Inače, senzorna soba posebno je opremljena soba koja se koristi u terapiji djece s poremećajem senzorne integracije, iz spektra autizma, poremećajima u ponašanju i slično. Cilj joj je poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama u razvoju, a isti cilj ima i senzorno igralište.

Suradnja Županije i Grada Stari Učenički dom trebao bi postati studentski

– Potrebe za senzornom sobom i igralištem u našem vrtiću zaista su velike i ovo će puno značiti za unapređenje rada vrtića. Ovo je početak, inače, očekujemo još nadogradnju, kako sobe i igrališta tako i određenih edukacija. Ovdje će s vrtićkom djecom raditi naš stručni tim, naš defektolog i odgajatelji, a nadamo se da ćemo uskoro raditi i s drugom djecom – objasnila je ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar, Anna Lauš.

Osim ove senzorne sobe, u Bjelovaru je otvoren i kabinet za asistivnu tehnologiju u rujnu prošle godine u 5. osnovnoj školi, inače školi za djecu s teškoćama koja je rad s njima olakšala ne samo edukacijskim rehabilitatorima već i roditeljima djece. Grad je u otvaranju obje sobe odigrao veliku ulogu pokazavši empatiju prema roditeljima koji su djecu morali voditi u senzornu sobu u druge gradove.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

– Ovo je zajednički projekt koji je Grad radio s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Bitno je da je ovo drugi ovakav projekt u Bjelovaru. Znate da su djeca zbog ovako opremljene sobe morala ići u sto kilometara udaljene gradove pa čak i dalje, a danas to više nije slučaj. Mi sad zapravo imamo cjelokupan sustav od najranije dobi, od vrtićke skupine pa do 5. osnovne škole, koja djeci s teškoćama olakšava razvoj bez nepotrebnog putovanja u druge udaljene gradove – objasnio je gradonačelnik Dario Hrebak dodavši kako je radovima jako zadovoljan jer je vrtić sada kao nov, a i adekvatan je.

Školstvo je prioritet

Posebno mu je drago da Grad intenzivno radi na infrastrukturi školstva, od predškolskog odgoja pa do visokog školstva, što su odavno nametnuli kao svoj prioritet.