Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka 63 pregleda
zapošljavanje Roma

Do kraja sezone očekuju 20 tona krastavaca, a u pripremi su planovi za iduću godinu

Zapošljavanje Roma na plantaži krastavaca
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Uzgoj se temelji na pravilima struke od obrade zemljišne površine, sadnje pa i svakodnevne brige o plantaži. Krastavci se svakodnevno ubiru, sortiraju, a zatim prevoze u Podravku koja ih otkupljuje za daljnju obradu

U svrhu poticanja zapošljavanja Roma, Udruga 'Korak po korak' pokrenula je uzgoj krastavaca koji je u prvoj berbi donio 22 tone proizvoda, dok se do kraja sezone očekuje urod od 20 tona. Kako bi urod bio što uspješniji, iz Udruge ističu da se uzgoj temelji na pravilima struke od obrade zemljišne površine, sadnje pa i svakodnevne brige o plantaži. Krastavci se svakodnevno ubiru, sortiraju, a zatim prevoze u Podravku koja ih otkupljuje za daljnju obradu.

U proizvodnju krastavaca uključeno je tridesetak Roma, a svoju aktivnost provode kroz zadrugu 'Korak dalje' oslanjajući se na ugovorni odnos s Podravkom te očekuju pozitivan rezultat poslovanja, a već se pripremaju planovi rada za sljedeću kalendarsku godinu.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Tajnik Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Islam Shahidul istaknuo je tri važna cilja projekta koji se odnose na obrazovanje Roma u cilju podizanja obrazovnog nivoa, zatim zapošljavanje te stambeno zbrinjavanje.

"Ovaj projekt je značajan za Rome jer pojedinci nikada nisu imali priliku raditi. Kažem, to je točno, jer nikada nisu dobili priliku u životu. U ovom projektu koji radimo uključeno je tridesetak Roma koji su sretni, zadovoljni i redovni u ispunjavaju obveza", rekao je predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Franjo Horvat, priopćili su iz Županije.

Plantažu krastavaca koja se nalazi na Čardi u Koprivnici posjetio je zamjenik župana Ratimir Ljubić koji jer iskazao zadovoljstvo viđenim rezultatima dosadašnjeg rada te naglasio dosadašnju i buduću podršku Županije Udruzi i realizaciji projekta.