Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska 2830 pregleda
OPG Marija Čajkulića proizvodi od 600 do 800 tona godišnje

Dobili rekordnih 12,6 milijuna kn potpore pa sada grade nove plastenike

OPG Mario Čajkulić
1/6
Foto: Virovitičko-podravska županija/Kristijan Toplak
Ukupna investicija će iznositi 14,9 milijuna kuna jer će dio novca uložili Marijo Čajkulić, a osim novih plastenika, vlasnik OPG-a kupit će hladnjaču, traktor, kamion, viličar, frezu gredičarku, plug, drljaču…

Kad se popnete na "breg iznad Sedlarice" i bacite pogled prema Otrovancu, tamo u daljini, nalazi se "more plastenika"… Tako je bilo do nedavno, jer more se "širi", jer rastu "novi nasadi", veći i moderniji.

Plastenici su to Marija Čajkulića (OPG je na njegovu suprugu Ana-Mariju nap.a.), koji na svojoj zemlji proizvodi "zelenjavu", od 600 do 800 tona povrća godišnje, uzgajajući pritom i žitarice, a obrađuje oko 60 hektara zemlje. Odnedavno su njegovi proizvodi u Lidlu, pa ako "žvačete" salatu iz ovog trgovačkog lanca, lako je moguće da je to ona „između Sedlarice i Otrovanca“. Jer Čajkulićevi proizvodi su među 15 domaćih proizvođača koji su zadovoljili stroge Lidlove kriterije za brend "Okusi svoj zavičaj", prenosi Virovitičko-podravska županija.

A upravo na tom dijelu "rastu novi nasadi plastenika". Ovi su veći, čvršći, moderniji. Kostur prvoga je niknuo, drugome trenutno "uzimaju mjeru" iscrtavajući površinu gdje će ga "zabosti u zemlju", a bit će još jedan…

No, ako se netko pita "što to Mario gradi", evo objašnjenja. Plod je to dobivenih europskih sredstava. Naime, sredinom siječnja ove godine, nakon gotovo dvije godine čekanja, Mario Čajkulić je otvorio šampanjac. Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pristigla je Odluka o dodjeli sredstava za provedbu Podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“/Operaciju 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“. OPG-u Čajkulić je dodijeljena potpora u iznosu od 12.636.357,41 kuna, od čega 85 posto stiže iz EU fondova, a 15 posto su sredstva Republike Hrvatske. Projekt je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Inače, ukupna investicija će iznositi 14,9 milijuna kuna jer će Mario dodati i nešto svojih sredstava.

Čajkulići će navedenim sredstvima postaviti tri nova plastenika, kupiti hladnjaču, traktor, kamion, viličar, frezu gredičarku, plug, drljaču… U dva će nova plastenika, koja će se protezati na ukupno 2,3 hektara uzgajati povrće, a za proizvodnju rasada će izgraditi plastenik od 0,13 hektara.