Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, v. d. ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać i župan Međimurske županije Matija Posavec u Čakovcu su danas predstavili projekt "Doručak s hrvatskih farmi", čiji je cilj poticanje kupnje domaćih i lokalnih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na hrvatskim farmama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.
U hotelu Park posluženi su proizvodi s oznakom „Mlijeko hrvatskih farmi“, „Meso hrvatskih farmi“, „Kruh hrvatskih polja“, „Med iz Lijepe naše“ i „Jaja hrvatskih farmi“.
- Kupnjom hrvatskih proizvoda kupujemo kvalitetno i zdravstveno ispravno, te pomažemo hrvatsku poljoprivredu i hrvatsko gospodarstvo - rekao je ministar Tolušić.
Župan Posavec istaknuo je da je manifestacija svojevrsni nastavak svega onoga što se u Međimurju radi već godinama, a to je sustavna prezentacija domaćih poljoprivrednika i obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, te povezivanje poljoprivrede i turizma. Program „Doručak s hrvatskih farmi“ Ministarstvo poljoprivrede provodi u suradnji s HPA-om.
- Uvijek sam mislio da moji Slavonci dobro jedu, no danas sam se uvjerio da Međimurci nimalo ne zaostaju. Specifični spojevi okusa ovoga kraja daju prepoznatljiv zalogaj našeg krajnjeg sjevera. Iz tjedna u tjedan sam na "Doručku s hrvatskih farmi" i iz tjedna u tjedan sve sam motiviraniji i nestrpljiviji u pronalaženju puta kojim bi svi ovi proizvodi bili dostupni turistima, ali i svim našim kućanstvima- rekao je ministar Tolušić. Sastao se sa županom Matijom Posavcem i suradnicima, a jedna od tema bili su planovi županije i aktualna poljoprivredna problematika. Tolušić je posjetio tvrtku Ragusa u Čakovcu koja se bavi proizvodnjom tjestenine i otvorio novi proizvodno-skladišni prostor i najsuvremeniju liniju. Investicija je to od 30 milijuna kuna. Sudjelovao je i na Akademiji tjestenine.
- Bez dobrog brašna i kvalitetnih jaja nema dobre tjestenine. Mi, srećom, i jednog i drugog proizvodimo dovoljno da bismo zadovoljili potrebe naših proizvođača finalnih proizvoda. Pitam se znaju li naša djeca koliko je ruku prošlo jedno zrno pšenice od polja do tanjura tjestenine. Vrijeme je da ih naučimo cijeniti rad naših poljoprivrednih proizvođača i cijeniti hranu proizvedenu na našoj zemlji. Kada djecu naučimo tim vrijednostima možemo reći da smo ostavili nešto u naslijeđe - rekao je Tolušić.