Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Kongres pilanara u Slavonskom Brodu

Drvni sektor izrasta u pravi industrijski oslonac

Kongres pilanara
1/7
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Sudjelovalo je više od 250 predstavnika pilanske industrije i šumarstva te vodeći europski proizvođači pilanskih tehnologija iz desetak zemalja srednje i jugoistočne Europe

Mobilizacija dodatnih količina sirovine uslijed nezapamćene potražnje za drvom, povlačenje sredstava iz EU fondova te konkurentnost sektora uz inovacije i tehnološka dostignuće bile su glavne teme jučerašnjeg, devetog izdanja Kongresa pilanara jugoistočne Europe u Slavonskom Brodu.

Majstorske diplome obrtnicima Obrtničke diplome Brodska županija bogatija za 51 novog majstora

Stručni skup u drvom bogatoj Slavoniji na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom bio je dobra prilika za umrežavanje pilanara, unapređenje poslovanja, razmjenu iskustava te izgradnju partnerstva. Sudjelovalo je više od 250 predstavnika pilanske industrije i šumarstva te vodeći europski proizvođači pilanskih tehnologija iz desetak zemalja srednje i jugoistočne Europe. 

- Mi ovdje zapravo slavimo uspješno korištenje hrvatske drvne sirovine, s obzirom na to da su rezultati posljednjih godina puno bolji. Zadržali smo deset posto u hrvatskom izvozu, a s 53 tisuće zaposlenih u sektoru baziranom na šumi mislimo da smo jedan pravi industrijski oslonac - rekao je Marijan Kavran, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera. 

Sudionici kongresa raspravljali su o kretanjima na međunarodnim tržištima drvnih proizvoda, europskoj sektorskoj politici, razvoju pilana i cijenama trupaca u regiji. Na dnevnom su redu bile i domaće teme dostupnosti i raspodjele sirovine, primjena novih tehnologija sušenja i pripreme alata, ali i proizvodnja peleta i pokretanje kogeneracija. 

Aktualnost ovogodišnjih tema ne iznenađuje s obzirom na činjenicu kako je drvno-prerađivačka industrija najuspješniji sektor hrvatske proizvodnje, čiji ukupan izvoz od preko milijardu eura čini oko 2 posto BDP-a. Ključnu podlogu za rast predstavlja kvalitetna sirovina i činjenica da je Hrvatska vlasnik oko 90 posto ukupne sirovine koju koriste tvrtke u ovom sektoru. - Pilane su još uvijek pod velikim pritiskom tržišta i rastuće konkurencije u EU, stoga moraju stalno ulagati u nove i inovativne tehnologije – istaknuto je na skupu. 

Ravnatelj bolnice dr. Josip Samardžić Ulaganje u zdravstvo Uskoro kraći put do zdravlja i manje liste čekanja