Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Održano je finale državnog natjecanja “Poslovni izazov 2019.”

Dugoselske srednjoškolke druge najbolje u državi

Foto: Grad Dugo Selo
Ivana Martinović, Sara Siladji i Renata Pavić predstavile su svoju ideju proizvodnja rosé vina, čime su oduševile žiri i osvojile drugo mjesto

Ivana Martinović, Sara Siladji i Renata Pavić učenice su Srednje škole Dugo Selo koje su 2. travnja na finalu državnog natjecanja u poduzetništvu za učenike srednjih škola Poslovni izazov 2019 osvojile drugo mjesto. Dvadeset pet timova srednjih škola iz cijele Hrvatske prezentiralo je svoje projekte na temu “Vrijeme je za nove poduzetnike u gradu”, a poduzetnice s dugoselskog Martin brega predstavile su svoju ideju proizvodnje rosé vina čime su oduševile žiri.

Zaštitnik vina i vinara dobio je poseban status Martinjsko slavlje zaštićeno kao kulturno dobro

Učenici iz cijele Hrvatske imali su isti zadatak, a to je osmisliti ekonomski isplativ i održiv proizvod na temelju komparativnih prednosti svog kraja te ga marketinški povezati sa samim krajem. Budući da su natjecatelji ekonomskog usmjerenja, bilo je potrebno izraditi kompletnu dokumentaciju za razvoj proizvoda te izračunati ekonomsku isplativost proizvoda. Još jedan od zadataka, bio je izraditi i vrlo kratak videouradak koji bi trebao predstaviti put od ideje do proizvoda. Prvo mjesto osvojila je Gospodarska škola Varaždin, a treće Ekonomska škola Požega. Tijekom natjecanja članovi stručnog žirija imali su prilike vidjeti brojne zanimljive poduzetničke ideje, a odabrano je i 20 učenika koji će Hrvatsku predstavljati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana od 23. do 25. travnja u Budvi.

Udruga Poduzetni i Visoka škola Nikola Šubić Zrinski za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje sedmu godinu zaredom organiziraju ovo natjecanje za srednjoškolce, u kojem učenici osmišljavaju i izrađuju videoprezentaciju svoje poslovne ideje, a sve radi poticanja poduzetničkog duha te razvoja poduzetničkih kompetencija. Natjecanje organiziraju Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski, udruga Poduzetni i Junior Achievement Serbia. 

Dugoselski Crveni križ organizira i dobrovoljno darivanje krvi, u 2018. bilo je 13 akcija, a prikupljeno je 847 doza krvi Slavi se 130. rođendan Krajem godine veliki jubilej Crvenog križa Dugo Selo