Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
PROMOCIJA

Đurđevac se ima s čime pohvaliti: otvorena izložba naivnih umjetnika Odbljesci izvorne umjetnosti

1/7
Foto: Grad Đurđevac
Na izložbi su predstavljena 34 umjetnika sa 113 djela koja su izdvojena iz zbirke fundusa muzeja te upotpunjena djelima iz privatnih zbirki i kolekcija, te Galerije Batinske, čime se dobiva zanimljiv pregled naivne umjetnosti na ovom prostoru.

Izložbom Odbljesci izvorne umjetnosti koja je otvorena u subotu, 21. prosinca Muzej Grada Đurđevca za kraj godine poklanja svim ljubiteljima umjetnosti mogućnost da preko djela podravskih naivnih umjetnika dožive najbolje od naše kulture baštine.

ĐURĐEVAC Postavljeno podno grijanje i glazura u Crkvi sv. Jurja

Na izložbi su predstavljena 34 umjetnika sa 113 djela koja su izdvojena iz zbirke fundusa muzeja te upotpunjena djelima iz privatnih zbirki i kolekcija, te Galerije Batinske, čime se dobiva zanimljiv pregled naivne umjetnosti na ovom prostoru, ističe grad Đurđevac. 

Okupljenu je publiku ispred Muzeja Grada Đurđevca pozdravila ravnateljica Edita Janković Hapavel koja se osvrnula na povijest galerijske djelatnosti unutar utvrde Stari grad te na značaj donacije Ivana Lackovića Croate za prepoznatljivost galerijskih prostora u Hrvatskoj i šire. Upravo se u prostoru Donacije u potkrovlju utvrde održavaju veliki inozemni izložbeni projekti koji privlače brojne posjetitelje i kojima bi i Lacković Croata zasigurno zaželio dobrodošlicu.

O izložbi je nadahnuto govorila i književnica Božica Jelušić, autorica predgovora izložbe, koja je istaknula kako se sintagma čudo hrvatske naive posebno odnosi na gornjohrvatski prostor, odnosno Podravinu, Prekodravlje i posebno Hlebine, gdje su stvoreni temelji za daljnji razvoj naive. Podsjetila je okupljene da ove godine slavimo 90. obljetnicu postojanja Hlebinske škole, a upravo na dan otvorenja izložbe i 105. rođendan Ivana Generalića, generala vojske drugih naivnih umjetnika čija je upornost dovela do svjetske prepoznatljivosti naive. Neka od djela poput Žetve Ivana Generalića, ranih radova Mije Kovačića ili Lackovićevih prikaza godišnja doba danas imaju neprocjenjivu vrijednost. Ti su slikari zaista „zvezde na nebu“, kako je napisala u pjesmi Put v Hlebine koju je kao poklon pročitala publici.

Otvorena retrospektivna izložba Antuna Masle u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik  Hrvoje Janči koji je istaknuo da nema primjerenijeg prostora za ovu izložbu te da ona nije slučajno upriličena u ovo vrijeme.

-Ovih dana Hrvatska se priprema za predsjedanje Europskom unijom, doći će 20 tisuća ljudi, 2 tisuće novinara i mi ovdje želimo iskoristiti priliku da isprezentiramo nešto autohtono, nešto domaće što je poteklo iz Podravine. Dobro je putovati po svijetu i širiti vidike, imali smo ovdje izložbe velikih svjetskih umjetnika, ali kada dolazi neko sa strane, tada želimo pokazati ono svoje, želimo pokazati da se i mi možemo s nečim i pohvaliti predstaviti – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.