Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Veliko natjecanje vatrogasaca

DVD iz Razljeva koji ima 100 stanovnika drugi put zaredom državni prvak

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije
Četiri najbolje ekipe osvojile su plasman na Međunarodno vatrogasno natjecanje u Celju

Ekipe Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije postigle su sjajne rezultate na osmom Državnom natjecanju vatrogasaca RH koje se održalo na varaždinskom stadionu Sloboda, a četiri ekipe osigurale su nastup na Međunarodnom vatrogasnom natjecanju koje će se održati 2022. u slovenskom Celju.

U Ribnici “dominiraju” žene 

U jakoj konkurenciji od ukupno 203 natjecateljska odjeljenja i 2030 natjecatelja, postrojbe s područja Zagrebačke županije ostvarile su najuvjerljivije pobjede u muškoj A kategoriji. Tako je Dobrovoljno vatrogasno društvo Razljev osvojio 1. mjesto, DVD Andrilovec 2. mjesto, a 4. mjesto pripalo je DVD-u Deanovec.

U ženskoj kategoriji A DVD-u Ribnica pripalo je 1. mjesto. Natjecatelji su odmjerili snage u izvođenju vježbi s motornom štrcaljkom i štafeti, a natjecanje se odvijalo na osam natjecateljskih staza i tri staze za štafetnu utrku.

– Imamo stotinjak stanovnika, a prvi smo DVD u državi. I to drugi put zaredom. To je baš ludo, nevjerojatno smo zadovoljni – 
kaže Milivoj Srdojević, zapovjednik DVD-a iz Razljeva, mjesta u sastavu Općine Križ.

Njegova ekipa uhodana je, ponosno će zapovjednik, a radi se uglavnom o dečkima između 20 i 25 godina koji se poznaju cijeli život. Druže se zajedno, prava su obitelj, pa je zato njihov timski rad i više nego izvrstan, što je razlog zašto su pobjednici bili i na proteklom državnom natjecanju, 2016. godine u Puli, kad su se također plasirali na vatrogasnu olimpijadu.

– A bili smo i jednom prilikom deseti u svijetu, i to unatoč tome što smo se morali vratiti natrag u Hrvatsku po dodatnog člana 
– zadovoljno kaže M. Srdojević iz naselja u kojem je više od 60 posto stanovnika učlanjeno u lokalni DVD.

Na ovogodišnje su državno natjecanje, upravo zahvaljujući uspjesima u Puli, postigli direktan plasman.

Održava se svake 4 godine

Jednako tako ponosna na svoje djevojke je i Kristina Zlatović iz DVD-a Ribnica kraj Velike Gorice. Društvo je to, napominje ona, 
koje je specifično po tome što među natjecateljima ima mnogo više djevojaka i žena nego muškaraca, a sve one svakog dana 
naporno treniraju. Mnoge od njih, naglašava, i operativne su članice DVD-a pa redovito izlaze na vatrogasne intervencije.

– Za natjecanje smo se intenzivno pripremale tri mjeseca premda mi konstantno u stvari vježbamo – objašnjava Zlatović.

Osmo Državno natjecanje vatrogasaca, inače, koje se poput Olimpijskih igara održava svake četiri godine, organizirala je Hrvatska vatrogasna zajednica, uz domaćinstvo Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, a s područja Zagrebačke županije sudjelovalo je ukupno 15 ekipa.

Uz pobjedničke vatrogasne ekipe, iz Zagrebačke županije su na natjecanju sudjelovala i sljedeća vatrogasna odjeljenja: DVD Paukovec i DVD Bobovec u muškoj A kategoriji, DVD Bregana, DVD Strmec Bukevski i DVD Ribnica u muškoj B kategoriji, DVD Buševec, DVD Haganj i DVD Strmec Bukevski u ženskoj A kategoriji te DVD Ribnica, DVD Novoselec i DVD Johovec, u ženskoj B kategoriji.