Izbornik
Naslovnica Županije
Istok Hrvatske bio je domaćin međunarodne manifestacije GO GROW

Dvije hrvatske graševine među najboljima na svijetu

PET SLAVONSKIH županija postalo je top destinacija svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima i sommelierima
1/2
Foto: OBŽ
Ovog smo tjedna intenzivno radili na upisivanju graševine, kraljice vinskih sorata kontinentalne Hrvatske, na svjetsku vinsku kartu, rekla je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a

Od 12. do 17. lipnja istok Hrvatske bio je domaćin međunarodne manifestacije GO GROW čiji su sudionici posjetili pet slavonskih županija, a u petak su stigli u Osječko-baranjsku. Paneli o tržišnom pozicioniranju graševine te na temu Hrvatska – zemlja vina i turizma održani su u Gospodarskom centru OBŽ-a.

– Ovog smo tjedna intenzivno radili na upisivanju graševine, kraljice vinskih sorata kontinentalne Hrvatske, na svjetsku vinsku kartu. Naših pet slavonskih županija postalo je tako top destinacija svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, istaknutim novinarima i sommelierima – rekla je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

– Graševina je sorta koja nije dovoljno prepoznata i brendirana te marketinški promovirana i u Hrvatskoj i u svijetu. Upravo su ovakve manifestacije način da to promijenimo, a kroz suradnju pet slavonskih županija, HAPIH-a i turističkih zajednica radimo na prepoznavanju graševine kao kvalitetne vinske sorte diljem svijeta – kazao je župan Ivan Anušić.

– Više od 40 posto vina koje ide u promet u Hrvatskoj je graševina, oko 25 posto nasadnih površina je pod graševinom, a također i dvije trećine hrvatskog izvoza čini upravo graševina – istaknuo je, pak, Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK.

Manifestacija GO GROW nastala je kao spoj GROW du Monde – ocjenjivanja graševine na svjetskoj razini i konferencije o vinu GO Graševina, a ideju o brendiranju graševine kroz posebno natjecanje posvećeno samo ovoj sorti pokrenuo je trojac vinskih novinara iz Hrvatske, Srbije i Mađarske.

– Kvaliteta graševine je izrazito visoka u Hrvatskoj, zbog čega je izvozni potencijal graševine velik, s obzirom na to da ima prihvatljiv omjer cijene i kvalitete – kazao je Saša Špiranec, suosnivač Grow du Mondea.

Češka graševina proglašena je šampionom ovogodišnjeg GROW de Mondea. U kategoriji desertnih vina najbolja je bila austrijska graševina Sattlerhof, a graševina Iločkih podruma iz 2008. proglašena je najboljom zrelom graševinom. Mlada graševina koja je oduševila ocjenjivače iz 17 zemalja svijeta dolazi iz češke vinarije Bzenec i ujedno je šampion ovog natjecanja. U kategoriji jantarna graševina briljiralo je još jedno hrvatsko vino – Graševina Koria iz 2018. vinarije Kutjevo. Najbolju pjenušavu graševinu Dina Brut 2020 ove je godine predstavila vinarija Vinum iz Srbije.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u povodu šest godina mandata u Velikoj vijećnici predstavio je najznačajnije realizirane projekte ove gradske uprave Najznačajniji realizirani projekti gradske uprave Šest godina mandata: Povukli smo više od milijardu kuna Ova je zajednica u užem i širem smislu dobila, zaista, puno toga za jednu posebnu populaciju djece, rekla je psihologinja Darija Salopek Žiha Stigao uređaj za dijagnostiku autizma Dijagnoza autizma traži multidisciplinarni pristup ŽUPANIJA se profilira u vinsku regiju prepoznatljivu po izvrsnosti, kaže župan Marušić Predstavljena vina Brodsko-posavske županije Go Grow: Fina slavonska graševina sve je prisutnija na svjetskoj vinskoj karti