Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Hrvatska radiotelevizija u županiji nastavlja snimanje dokumentarnog filma započeto u svibnju u Jeruzalemu

Ekipa HRT-a u Dalmaciji traži Stridon, rodni grad sv. Jere

1/2
Foto: SDŽ
Sveti Jeronim zaštitnik je Splitsko-dalmatinske županije, slavi se 30. rujna, a premijera dokumentarca o svecu zaštitniku najavljena je za sljedeću godinu

Ekipa Hrvatske radiotelevizije boravi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje nastavlja snimanje dokumentarnog filma o svetom 
Jeronimu koje je započeto u Izraelu u svibnju ove godine. Urednica Religijskog programa Antonija Hrvatin Roth navodi kako je 
Dalmacija regija koja se veže uz mjesto rođenja svetog Jeronima.

– Prema spisima, Stridon je bio smješten na granici Dalmacije i Panonije. Različite su teorije gdje se točno nalazi, a o njima ćemo 
također govoriti u svom filmu, koji će biti gotov 2023. godine, uoči svetkovine svetog Jeronima – ističe Antonija Hrvatin Roth, koja je autorica i scenaristica filma “Naš sveti Jeronim”.

Posvetili mu dva otoka

Dodala je kako je sveti Jeronim svetac koji se štuje diljem svijeta, a Hrvati ga posebno vole.

– Nije rijetkost da su crkvice u našim gradovima i mjestima posvećene upravo njemu. U Hrvatskoj imamo više od 60 crkvica koje su mu posvećene te čak dva otoka. Sveti Jeronim, koji se slavi 30. rujna, zaštitnik je i Splitsko-dalmatinske županije. Snimanje ovoga filma na radost je cijeloj ekipi HTV-a upravo zbog toga što će približiti život i djelo ovoga važnog sveca, koji je značajan i za teološku, ali i filološku znanost. Važan je i za književnost, pa čak i za povijest umjetnosti – ističe urednica Religijskog programa.

Vrelo umjetničkog nadahnuća

Svetog Jeronima tijekom stoljeća su prikazali brojni umjetnici. Antonija Hrvatin Roth smatra kako je on nepresušno vrelo nadahnuća.

– On je i prevoditelj Biblije s grčkog na latinski, poznate Vulgate. Prvi je preveo Bibliju na latinski jezik i stvorio epohalno djelo. On je i nama inspiracija  te je velika zadaća prikazivanje njegova života i rada na ispravan način – zaključuje Antonija Hrvatin Roth.

Redateljica filma je Monika Štengl, direktor fotografije Marko Jerbić, tonski snimatelj je Boris Harmić, dok je za rasvjetu zadužen Darko Višek.

Zanimljivo je da je župan Blaženko Boban sa suradnicima bio u Izraelu upravo u vrijeme kada je ekipa HTV-a ondje snimala film. 
Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije tom je prigodom svojim domaćinima uručilo kip upravo svetog Jeronima, svoga zaštitnika, čiji je autor  akademski kipar Vene Jerković. Kip je otkriven u Bazilici Marijina usnuća na jeruzalemskom brdu Sion, neposredno uz dvoranu Isusove posljednje večere.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji nadaju se kako će se premijera filma sljedeće godine održati upravo negdje na području njihove županije.