Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
SURADNJA ŽUPANIJE I AUSTRIJSKE POKRAJINE

Ekoproizvođači posjetili Dane polja u Gradišću i sudjelovali na radionica

Foto: Zagrebačka županija
Tijekom posjeta Gradišću dogovoreni su detalji sedmodnevne edukacije trenera koji će nova znanja prenositi domaćim ekološkim proizvođačima

U austrijskom Gradišću održani su Dani polja ekološke poljoprivrede Biofeldtage, a događaj su, osim gostiju iz cijele zemlje, posjetili i ekološki poljoprivredni proizvođači s područja Zagrebačke županije kao i nekoliko proizvođača koji se tek namjeravaju baviti ekopoljoprivredom. 

Posjet su organizirali Ured Saveznog ministarstva poljoprivrede, regija i turizma pri Veleposlanstvu Republike Austrije u Zagrebu i Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, a sajam je održan 6. i 7. kolovoza na površini od 70 hektara poljoprivrednog zemljišta ekološkog imanja Esterhazy koje je, zajedno s tvrtkom Pannatura, Research Institute of Organic Agriculture FiBL, Udruženjem ekoloških proizvođača BIO Austria, Austrijskom poljoprivrednom komorom i Poljoprivrednim fakultetom, 
ujedno organizator sajma.

Ovaj je posjet nastavak suradnje između Županije i austrijske pokrajine Gradišće, započete online sastankom u lipnju, i to u sklopu Akcijskog plana Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. godine radi edukacije “trenera za trenere”. 
Gradišće, naime, s udjelom od oko 37 posto od ekološkom proizvodnjom spada u ekološki najrazvijenije poljoprivredne regije EU, s izrazito snažnom poljoprivrednom komorom, a bilo je i domaćin našim poljoprivrednicima,  kao i brojnim drugim organizacijama poljoprivrednika.

Tako su tijekom posjeta Gradišću dogovoreni detalji sedmodnevne edukacije trenera koji će nova znanja usvojena od austrijskih kolega prenositi domaćim ekološkim proizvođačima. Među budućim trenerima, inače, bili su i savjetnici iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva iz Ministarstva poljoprivrede. 

Poljoprivrednici su na ovom sajmu imali prilike obići 190 izlagača, sudjelovati na radionicama, predavanjima, izložbama životinja, upoznati se s brojnom mehanizacijom u praktičnoj uporabi te s biouzgojem 20 različitih vrsta životinja.