Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska 2277 pregleda
Poruka stručnjaka

Elektrana Peruća neće štetiti, otvoriti će radna mjesta i puniti općinsku kasu

Peruća
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
U obranu projekta Vis Viva, odnosno izgradnji plinske elektrane na jezeru Peruća, zbog kojega se prošlog vikenda prosvjedovalo i na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, nakon prof. dr. Tarzana Legovića uključio se i akademik Ferdo Bašić

U obranu projekta Vis Viva, odnosno izgradnji plinske elektrane na jezeru Peruća, zbog kojega se prošlog vikenda prosvjedovalo i na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, nakon prof. dr. Tarzana Legovića uključio se i akademik Ferdo Bašić. Obojica su suradnici u Studiji utjecaja na okoliš za sporni projekt. Oni tvrde kako pokretači peticije protiv ove investicije neistinama i užarenim riječima uznemiravaju i straše hrvatsku javnost, bez argumentirane, činjenične podloge.

- Oni imaju pravo tražiti povratak žiteljstva u Srednji vijek i vrijeme voštanica, pa i u pećine. Ali, nemaju pravo neistinitim tvrdnjama dovoditi u pitanje dignitet stručnjaka i znanstvenika, sudionika u izradi studijske dokumentacije za taj projekt. Molim: političkim sredstvima na politiku i političare, ali nas znanstvenike zaobiđite gospodo! - poručio je protivnicima TE akademik Bašić koji je obradio utjecaj projekta na poljoprivredu. Inače, ima 46 godina iskustva u takvom radu, iza njega je 331 studija na slične teme.

- Realizacija otvara put općeg napretka, napose razvoja poljoprivrede. Tako bi ovaj projekt mogao inicirati buđenje poljoprivrede kao „uspavanog diva“ ovoga kraja. Uzimajući sve u obzir, u izgradnji projektiranih energetskih objekata KKPE Peruća koji će uz električnu, tržištu isporučivati i toplinsku energiju, gledamo kao na investiciju s pozitivnim učinkom na razvoj poljoprivrede uzgoj bilja i stoke u Sinjskoj krajini - napisao je Bašić u Studiji.

Razvoj poljoprivrede

Poručio je ponovno kako nema govora o nečemu što bi bilo i blizu ekocida, naprotiv, provedba projekta otvara put razvoju poljoprivrede.

- Plin je najčistiji energent, jer se sve štetne tvari iz sirovog plina odstranjuju prije puštanja plina u mrežu – poručio je protivnicima projekta Bašić i zaključio kako je ulaganje u energetski kompleks Peruća ima gospodarsko, socijalno i ekološko opravdanje.

Prije njega, javnosti se obratio dr. Tarzan Legović, također suradnik na izradi studije.

- Sve gospodarske aktivnosti koje danas provode stanovnici Cetinske krajine, moći će jednako tako provoditi u budućnosti: ekoproizvodnja, proizvodnja mlijeka i sira, pčelarstvo i ruralni turizam. Ni na jednu od spomenutih, a ni drugih aktivnosti, KKPE Peruća neće utjecati negativno - poručio je Legović koji je na internetu pokrenuo potpisivanje peticije za projekt Vis Viva.

- Projekt Vis Viva će otvoriti nova radna mjesta i značajno puniti kasu Općine Hrvace, ovisno o proizvodnji, procjenjuje se oko 40 milijuna kuna godišnje, pa će se taj novac moći upotrijebiti za poboljšanje infrastrukture te pokretanje novih, profitabilnih poslova. Prema tome, projekt će doprinijeti kvalitetnijem životu u Cetinskoj krajini - zaključio je dr. Legović.